Dodik tvrdi da je Milanovića upoznao sa prijetnjama, a Izetbegoviću rekao da je uradio političko ludilo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je prije održavanja sjednice u holu Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci objasnio kako je tekao jučerašnji razgovor sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

– Razgovor je bio zaista korektan, trajao je preko 3 sata, imali smo prilike upoznati jedan drugog sa svime što se dešava u politici i u BiH. Neki kriveći druge destabilizuju situacije u BiH i prava konstitutivnih naroda u ovoj zemlji.

Zato je naša zajednička izjava išla u smjeru da se posebno istakne značaj konstitutivnih naroda u BiH i jednakopravno zastupanje. Upoznao sam Milanovića sa ustavnim položajem, nadležnostima i svim onim kako je vršena dezavuacija tih nadležnosti, o prijetnjama međunarodne sile, i da je u tom pogledu potpuno jasno da je došlo do niza kršenja ustava od strane onih koji su trebali da štite ustav BiH, to je prije svega visoki predstavnik. Nemam namjeru da posmatram puko oduzimanje nadležnosti RS-a.

To što čujem u Sarajevu da se ruši ustavni poredak koji ne postoji je samo politička borba u tom pogledu, pojasnio je Dodik.

O današnjoj sjednica NSRS-a kazao je da je sazvana na njegov zahtjev, te da je to mjesto odluke a ne Predsjedništvo BiH.

-Ovo je pomalo specifična situacija jer je NSRS donijela raniju odluku da ne učestvujemo u radu institucija BiH, tamo gdje to nije u interesu RS-a. Danas imamo tačke dnevnog reda koje su 2 puta bile na Predsjedništvu i sada su na dnevnom redu NSRS-a, a na Skupštini je kako će odlučiti o tim tačkama dnevnog reda. Ovo nije hir Milorada Dodika, već odluke NSRS-a koju ću ja poštovati, kazao je lider SNSD-a.

Govoreći o pismu Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića koji su jučer zajedničko saopćenje poslali na više stotina adresa u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, Dodik kaže da je to nedopustivo.

– Jučer ste bili svjedoci bombastičnog pisma Izetbegovića i Zvizdića. Oni su naveli da RS provodi aparthejd, to je zaista neprihvatljivo i onemogućava bilo kakvu komunikaciju. Sam Bošnjački narod na prostoru RS-a uživa potpune slobode. Takve laži mogu izaći samo iz usta onih koji su puni mržnje, to nas udaljava gospodine Izetbegoviću od bilo kakvog povjerenja i razgovora.

Ja ću o tome govoriti i na zvaničnim mjestima, ali mislim da je ovo postalo političko ludilo koje dolazi iz Sarajeva. Sada sam samo još više uvjeren da ono što smo počeli ovdje treba završiti do kraja, kazao je Dodik aludirajući na formiranje paradržavnih institucija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79