Dodik: “U ovakvoj Bosni i Hercegovini nema pravde za srpski narod…”

Prije tačno 30 godina, 15. maja 1992. godine, legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske samoproglašene Srpske republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije, a ovaj datum je postao jedan od najznačajnijih u historiji Tuzle.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na društvenim mrežama uzburkao je duhove.

“Danas kad se sjećamo zločina nad pripadnicima JNA u ‘Tuzlanskoj koloni’ moje misli su sa porodicama ubijenih vojnika. Uporno odbijanje pravosudnih institucija da procesuiraju odgovorne za ovaj zločin još je jedan u nizu dokaza da u ovakvoj BiH nema pravde za srpski narod”, poručio je Dodik na Twitteru, te dodao:

“Svi počinjeni, a nekažnjeni zločini nad Srbima trajno podsjećaju na našu borbu za slobodu i ne smijemo da ih zaboravimo”, poručio je Dodik.

Podsjećamo, prije tačno 30 godina, 15. maja 1992. godine, legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske samoproglašene Srpske republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije, a ovaj datum je postao jedan od najznačajnijih u historiji Tuzle.

Ni 30 godine kasnije tačan broj žrtava nije utvrđen, ali se pretpostavlja da su poginula 54 vojnika, a da su 44 ranjena. Prema podacima Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” poginula su tri pripadnika policije u Tuzli i 33 vojnika iz kolone.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79