Dodik udruženo s Čovićem: Blokada dok se ne riješi pitanje stranih sudija, ali i Izborni zakon

Okončan je sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, nakon kojeg su se javnosti obratili predsjednici tih stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Na sastanku je, kako je kazao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, razgovarano o aktuelnim pitanjima vezanim za saradnju ove dvije stranke.

– Bilo nam je važno da se uđe u proces formiranja vlasti na nivou BiH. Taj dio smo djelimičmo završili, uzimajući u obzir poznate okolnosti da bošnjačka strana ne želi da se izabere novi ministar i zamjenik ministra – kazao je Dodik.

Dodik taj odnos ocjenjuje kao namjernu opstrukciju, te tvrdi da zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice “izmišlja procedure”, što rezultira da povratnici ne mogu dobiti sredstva za popravku kuća i stimulacije, piše Faktor.

– Razgovarali smo i o Izbornom zakonu. HDZ, a i mi zajedno, duže vrijeme dijelimo iste vrijednosti. Veoma je važno da dođe do rekonstrukcije Izbornog zakona. Mi ćemo zajedno u dogledno vrijeme na nadležnom mjestu predati prijedlog tog zakona, kao i prijedlog kojim ćemo eliminirati strane sudije – izjavio je Dodik.

HDZ je upoznao sa odlukom zvaničnika entiteta RS da će obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, što je, kako je kazao, stupilo na snagu već danas.

– Ovo je jedan od važnih trenutaka u BiH i u ovu situaciju smo došli zbog međunarodnih faktora – tvrdi predsjednik SNSD-a.

Međunarodna zajednica je, dodaje, uradila sve da bi se urušila konstitutivnost naroda.

– Ove dvije stranke su odlučne da odbrane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept i uvažava realnosti u BiH – ocijenio je Dodik.

Dodao je da vjeruje da je BiH u “bezizlaznoj situaciji”, te da je zaštitnički stav Bakira Izetbegovića prema stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH dokaz njihove uloge u BiH.

– Ja sam potpuno uvjeren da će ovaj prostor ostzati miran – izjavio je Dodik, naglasivši da je potrebno pronaći političko rješenje, suprotno “unitarnoj BiH”, za koju se, tvrdi, zalaže međunarodna zajednica.

Mirna BiH je, smatra, mogla biti davno postignuta da nije bilo međunarodne zajednice.

– Mi tražimo novi razgovor o BiH sa akterima sa treće strane, bez uplitanja međunarodne zajednice i to je način na koji možemo da idemo dalje. Ovo što radimo nije upereno prema bošnjačkom narodu – tvrdi Dodik.

Bošnjaci bi, smatra on, trebali da privole Srbe i Hrvate da ostanu u BiH, te da bi oni kao najveći narod morali razmišljati o položaju Hrvata u FBiH i Srba u BiH.

– Imamo situaciju u kojoj je BiH dovedena u poziciju da mora da odluči kud će i šta će. Sigurno se neće nastaviti ovako – izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da “Bošnjaci štite pozicije kadrova opozicije u institucijama vlasti”, ali da se SNSD “izdigao iznad toga”.

– Nema odlučivanja po bilo kojem pitanju – ponovio je Dodik.

Kazao je da Dragan Čović razgovara sa ostalim partnerima, pa se ponovo osvrnuo na neuspješne sastanke sa SDA u prošlosti.

– Danas su razgovarali gospodin Špirić i Čović sa Izetbegovićem. Ne mislim da ne postoji dijalog – izjavio je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je najavio češće sastanke ovakve vrste.

– Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. To nas je zadnjih godinu i po dana jako udaljilo od svih integracijskih ambicija – kazao je Čović.

Čović je Dodika upoznao sa razgovorima o izmjenama Izbornog zakona u kontekstu sprječavanja “negiranja legitimnog predstavljanja naroda”. Najavio je i sastanke sa Savezom za bolju budućnost (SBB) i Strankom demokratske akcije (SDA).

– Kako možete biti zadovoljni kada kažete da nemate svoje legitimne predstavnike, kada su u Predsjedništvu danas dva bošnjačka člana. Kako možete biti zadovoljni kada taj drugi bošnjački član Predsjendištva smijeni sve ambasadore. Na nama je da tražimo rješenja kako otkloniti to, a za mene je ključ svega legitimnost predstavljanja tri konstitutivna naroda. To je početak i kraj priče o ustavnoj stabilnosti BiH – izjavio je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79