Dodik: Ugrožavaju nam finansije, još im ostaje da nas likvidiraju

Svi njihovi napori da nam blokiraju račune, da nam podmetnu razne smicalice da bi se ugrozila finansijska stabilnost RS, sa naše strane će biti analizira i na njih će biti adekvatno odgovoreno

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo se oglasio o sankcijama SAD, prilikom čega je priznao da entitet RS ima problem sa finansijama.

Ambasada SAD jučer je saopćila da su sankcije zvaničnicima u Republici Srpskoj uvedene zbog podrivanja Dejtona i da to nisu antisrpske sankcije. A Dodiku su poručili da sa svojom družinom može nastaviti izmišljati bajke.

Dodik sad kaže da Republika Srpska ima prijatelje na međunarodnoj sceni i da se ona mora očuvati.

– I za to nema cijene, rekao je Dodik, tvrdeći da u ovom entitetu sve funkcioniše.

Ocijenio je da su američke sankcije zvaničnicima RS-a izmislili u nemoći da nešto učine.

– Svi njihovi napori da nam blokiraju račune, da nam podmetnu razne smicalice da bi se ugrozila finansijska stabilnost RS, sa naše strane će biti analizira i na njih će biti adekvatno odgovoreno, dodao je Dodik.

Poručio je da će RS naći i da već ima dovoljno saveznika.

– Nismo nikada imali više ljudi na globalnoj sceni koji razumiju poziciju RS u cjelosti ili imaju razumijevanja, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to što SAD čini sa Velikom Britanijom ovu vrstu pristupa, to još ne znači da su oni u pravu.

– Debelo nisu u pravu. Trideset godina ovdje prave smicalice i ne mogu da učine ništa. Jedino im preostaje još da američki ambasador Michael Murphy ovakav kakav je paranoičan i osvetoljubiv digne američku CIA-u i njihove timove da ovdje likvidiraju političke predstavnike RS. Mi ćemo ovo sve da izdržimo i da idemo dalje, dodao je Dodik.

Dalje je naveo da nije spreman učiniti ništa što je štetno za srpski narod. Naveo je da RS nije uradila ništa antidejtonski i da ne može da prihvati nastojanja da joj se redefiniše i otme imovina.

– RS nije ukinula Ustavni sud BiH, niti njegova prava u skladu sa Ustavom, ali ono što je dekadentno, mi smatramo da to treba staviti na sto i smatramo da je to legalna i legitimna politička odluka, rekao je Dodik.

Onda je nastavio sa vrijeđanjem Murphyja. Dodik je rekao da je američki ambasador u BiH sve učinio da iskomplikuje situaciju i da je došao u poziciju da pola BiH, za koju se on zalaže, ne razgovara sa njim i da nije dobrodošao.

– Sjedinjene Države su velika zemlja i mi je poštujemo, ali ne poštujemo njenog lažljivog ambasadora. Prema sarajevskim političkim koloarima, on je omražen među diplomatskim korom i mnogi se u neformalnim sastancima žele kako je jedan od arogantijih američkih ambasadora u BiH. Njemu aplaudira samo nekoliko hijena poput Denisa Bećirovića, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79