Dodik uoči sastanka u Beogradu: Ništa nije urađeno, živa je sramota ići tamo

Uoči sastanka članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika sa predsjednicima Srbije i Turske, Aleksandrom Vučićem i Recepom Tayyipom Erdoganom u Beogradu, te ceremonije polaganja kamena temeljca u Sremskoj Rači za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, Dodik je ocijenio kako BiH nije učinila pomake, poput potpisivanja međudržavnih ugovora sa Srbijom i Turskom,

– Ništa nije urađeno. Ovo je sramota! Vjerovao sam da postoji saglasnost u Predsjedništvu da konačno riješimo problem trase autoputa Beograd-Sarajevo. Zalagao sam se za tu priču. No, ništa nije urađeno, živa je sramota ići tamo – rekao je Dodik u intervjuu za FTV.

On je istakao kako u Predsjedništvu BiH ne postoji ni stav zašto je situacija takva.

– O čemu da pričamo?! Ako se ponudi zajednička izjava – šta ćemo u njoj napisati? Umjesto da smo uradili sve, nismo uradili ništa – rekao je Dodik.

On je uvjeren je i da će turski predsjednik Erdoan sutra pitati članove Predsjedništva BiH o turskim državljanima u BiH koje vlasti Turske sumnjiče za pripadnost Feto organizaciji, koju u toj zemlji smatraju terorističkom.

– Gulenovci su problem. Turski predsjednik će pitati za to. To su turski državljani. Ako Turska traži svog državljana, a on nema dvojno državljanstvo, zašto ga držati u BiH – kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o neformiranju vlasti godinu dana nakon općih izbora, Dodik je situaciju uporedio sa kultnom serijom “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”.

– Vlast nije živa, niti je umrla, niti se zna kad će – rekao je Dodik.

On je najavio da će SNSD uskoro odlučiti o tome da li će uopće ulaziti u vlast.

– Ne vidim razlog da nakon godinu dana mrcvarenja preuzmemo odgovornost – rekao je Dodik, te naglasio kako stranka na čijem je čelu ne želi po svaku cijenu ući u novi saziv Vijeća ministara BiH.

Dodik je istakao i kako je za SNSD neprihvatljivo uvjetovanje formiranja vlasti slanjem ANP-a u Brisel, te da je sporazum koji je potpisao sa predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem 5. avgusta, stavljen van snage.

Osvrnuo se i na navode o mogućoj novoj parlamentarnoj većini.

– Šarović se hvali da će formirati vlast. Neka formira! Aferim, birajte! Šta ćete dobiti? U tom slučaju, SNSD neće podržati nijedu odluku, niti u Predstavničkom, a posebno ne u Domu naroda. Šta ste onda dobili? Vijeće ministara koji nema parlamentarnu podršku – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, umjesto uvjetovanjem, neophodno je baviti se ekonomskim temama i evropskim putem BiH. On je ocijenio kako problem nisu ranije odluke u vezi s NATO-om, kao ni saradnja, ali da su nemoguće sve naredne odluke koje se tiču članstva u ovom vojnom savezu, jer neće dobiti podršku SNSD-a.

Za BiH bi, prema njegovoj ocjeni, najbolje bilo da ostane neutralna, zbog globalne polarizacije između SAD, s jedne, te Rusije i Kine sa druge strane. Uz podsjećanje na Rezoluciju Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti, kazao je da bi to najbolje bilo i za Bošnjake i Hrvate.

– Ne treba da se svrstavamo, nego da sarađujemo i sa jednim i sa drugim. Ja nisam svrstan ni na jednu stranu, niti sam spreman da budem privržen bilo kojem interesu – ni američkom, ni ruskom, ni bilo kojem drugom – tvrdi Dodik.

Komentirao je i nedavno usvojenu Deklaraciji SDA, ocijenivši kako je to “antidejtonski, antiustavni i antisrpski”, dokument, te podsjetio na zaključke GO SNSD u tom pogledu.

– Jedina republika na ovom prostoru je RS – kategoričan je Dodik.

Odgovorio je i na pitanje zašto nije reagirao na deklaraciju koju je usvojio HNS, a u kojoj se pored ostalog predviđa i treći entitet u BiH, kazavši kako nije protiv toga, ali da “nema priče o tome da je u trećem entitetu i dio RS”.

Osvrnuo se i na teze o otcjepljenju RS, te poručio kako “neće praviti akciju, samo reakciju”.

– Politički ćemo se boriti protiv uzurpacije naših prava. Vratite nam ustavna prava i mi nećemo nigdje ići – zaključio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79