Dodik: Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici dio većine u Crnoj Gori se obračunao s RS-om

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su parlamentarne političke partije koje su u Skupštini Crne Gore usvojile Rezoluciju o Srebrenici ispoljile otvoreni akt neprijateljstva prema RS-u i Srbima.

Upitan da prokomentariše usvajanje Rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, Milorad Dodik je rekao kako je i dio većine u Skupštini, oni koji su ušli glasovima srpskog naroda, popustio pod pritiskom i ucjenama.

“Mi ćemo znati kako da se odnosimo prema njima. Šteta je što je dio većine, koji je i srpskim glasovima ušao u parlament Crne Gore, popustio pod pritiscima i ucjenama i na takav način se obračunao sa Srbima i Republikom Srpskom. Bilo bi mnogo bolje da su istine radi, budućnosti radi i novih generacija radi pogledali izvještaj koji je sačinila Nezavisna komisija na čelu s Gideonom Grajfom o Srebrenici i odredili se o tome”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Skupština Crne Gore sinoć na mala vrata uvela i verbalni delikt u državu koja se vijekovima dičila slobodarstvom.

“Ako Parlamentarna skupština BiH nije usvojila jedan takav akt, postavlja se pitanje šta je to motivisalo Crnu Goru da se o tome određuje, posebno ako je riječ o tragičnim događajima koji nemaju veze sa Crnom Gorom. Ako je DPS-u proradila savjest, jer je njen lider učesnik ratnih dešavanja 90-ih, nije jasno šta je druge političke partije u Crnoj Gori rukovodilo za jednu sramnu rezoluciju kakva je sinoć usvojena u crnogorskom parlamentu”, rekao je Dodik.

Skupština Crne Gore izglasala je sinoć Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a suzdržano sedam.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka”.

Tekst rezolucije predvidio je i da 11. juli bude proglašen Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmišu mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79