Dodik: Uvjerio sam se da Rusija ne napušta prijatelje

(Foto: forumspb2022.tassphoto.com)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Rusija ne napušta svoje prijatelje i da se u to ponovo uvjerio nakon razgovora s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

“Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju, a cijene gasa ostaju iste do kraja godine, od čega će najviše koristi imati ljudi u Srpskoj i u FBiH”, napisao je Dodik na “Twitteru”.

On je naveo da je Putin još jednom izrazio punu podršku Dejtonskom sporazumu i pokazao svoj principijelan stav, za razliku od mnogih sa Zapada koji bi na lažima htjeli da legalizuju kršenje Ustava i koji bi rado srušili Dejtonski sporazum.

“Ponovio sam da Srpska neće i ne može odustati od svojih prava, da se zalažemo za poštovanje Ustava i izvorni Dejtonski sporazum. Čuvamo poziciju Srpske i tražimo ono što nam pripada po Ustavu”, prenio je Dodik.

On je dodao da je ponovio da BiH može opstati samo kao zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Veoma sam zahvalan predsjedniku Putinu što razumije složene odnose u BiH i raduje me da Rusija zna da u Republici Srpskoj ima iskrenog prijatelja i da nikada nećemo dozvoliti da se uvedu sankcije”, istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je naveo da Rusija ostaje bitan faktor odlučivanja u Savjetu bezbjednosti UN.

“Naš prijedlog njima je da podrže nastavak misije ‘Altea’. Naglasio sam da dolazak njemačkih vojnika nećemo podržati i da to vidimo kao pokušaj da se silom nameću politička rješenja”, ukazao je Dodik.

On je dodao da je ponovo obavijestio Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik nema mandat.

“Već u septembru imamo novi sastanak da bismo vidjeli kako teku dogovoreni projekti. Izgradnja gasovoda i dvije gasne elektrane su prioritet i nećemo dozvoliti nikakve blokade”, naglasio je Dodik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je tokom sastanka sa Dodikom da cijeni principijelan stav Republike Srpske o neuvođenju sankcija Rusiji i potvrdio da će saradnja biti razvijana, saopšteno je iz Kremlja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79