Dodik uzaludno govorio o otcjepljenju i sukobima, Vučić ga potpuno ignorisao i posvetio se ekonomiji

Predsjednik Srbije Aleksandar vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jutros su u Banjoj Luci održali sastanak. Na press konferenciji koja je potom održana, mogla se još jednom uočiti sva razlika u državničkim kapacitetima, nastuputu i dostojanstvu ova dva lidera.

Naime, dok je Dodik sve vrijeme pokušavao akcenat staviti na populističku demagogiju i svoja huškačka i dogovorna prepucavanja s Federacijom, u predsjedniku Srbije nije uspio naći partnera. Naime, Dodik je njegove verbalne tirade staloženo ignorirao, a u fokus stavio isključivo ekonomske projekte i drugu saradnju.

Mir i dogovor, ljudi

Spomenimo samo nekoliko primjera.

Predsjednica RS-a je govoreći prije Vučića kazala kako ga je upoznala o poziciji ovog entiteta u Bosni i Hercegovini kazavši da drugi entitet u državi “isijava mržnju”. Vučić je na to kratko spustio loptu isaknuvši da su mir i dogovor najbolje rješenje.

Milorad Dodik, koji je govorio prije Vučića, najveći dio svog obraćanja posvetio je posljednjim aktuelnim temama o “mirnom razlazu”, Izetbegovićevim pozivima na rat, kako ih neki tumače, neodrživosti BiH, itd.. Umjesto podrške i razumijevanja za Dodikove jadikovke, Vučić je izjavio.

– Pažljivo sam saslušao šta misle moji domaćini o situaciji ovdje, ali za nas je važno da sačuvamo mir i stabilnost, da razvijamo našu ekonomiju, da ljudi koji žive i u RS-u i u Srbiji mogu da vide da će imati posla, da će njihova djeca moći da ostanu na ognjištima i da ne budu ophrvani brigama kojima smo bili ophrvani prije 30 godina, nego da dobro znamo da je mir naša budućnost, kao i zajednički radi rekao je Vučić.

A onda se, umjesto demagogiji, posvetio konkretnim infrastrukturalnim i ekonomskim projektima, značajnim za život svih građana.

Govoreći o izgradnji aerodroma u Trebinju kazao je da će Srbija u taj projekt uložiti otprilike 75 miliona eura od 100 miliona eura koliko bi trebalo da je ukupna vrijednost projekta.

– Mislim da je to izuzetno važan projekat za cijelu Hercegovinu, ne samo Trebinje, nego i Nevesinje, Gacko, čak i za Mostar, Stolac, što da ne”, kazao je.

Projekti i rad

Vuči je najavio da će Srbija pružiti finansijsku pomoć Republici Srpskoj i u izgradnji autoputa Banja Luka – Beograd, odnosno u dijelu kod Bijeljine.

– Planiramo pružiti značajnu podršku građanima RS-a kroz podršku izgradnje autoputa kod Bijeljine, plaćamo komplet izgradnju mosta na Rači preko Save. Želimo da to bude naša velika podrška, da oni ne moraju razmišljati o novcu i zaduživanju. To je otprilike nekih 136 miliona eura, rekao je Vučić.

Na samom kraju je na pitanje novinara kazao da što se Srbije tiče, ne razmišlja o ratovima i sukobima i da ona želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose i s Bošnjacima i s Hrvatima, ne samo sa Srbima.

– Ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o sukobima i ratovima i ne smatram izjave koje idu u tom smjeru na bilo koji način odgovornim, kao ni uvrede na račun drugih naroda, zaključio je Vučić.

Šta god neko inače mislio o Aleksandru Vučiću i njegovoj politici, i današnja konferencija pokazuje da je kao državnik za svjetlosnu godinu iznad bilo kojeg bh. lidera. Naime, dok bh. lideri i dalje nisu u stanju nabaviti vakcine osim sadake koju su dobiliu sa različitih strana, između ostalog i od Srbije, i dok u nedostatku bilo kakvih konkretnih rezultata i projekata narod dodatno sluđuju pričama o ratovima i otcjepljenjima, Srbija je među prvim u svijetu po imunizaciji stanovništva, prošle godine imala je najmanji pad BDP-a u Evropi, a mnogobrojni infrastrukturni projekti vlade i privlačenja investicija jasno pokazuju kako izgleda djelovanje efikasne vlasti. Ukratko, potpuno suprotno od onoga što čine bh. političari, što je i današnjoj konferenciji slikovito demonstrirano.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79