Dodik uznemiren: Zatražio sastanak sa zvaničnicima Srbije

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da će u narednih dan, dva biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije radi konsultacija u vezi sa nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH.

Na pitanje Srne da li su zvaničnici Srpske upoznali rukovodstvo Srbije da je Savjet za implementaciju mira nepoštujući procedure i mimo svojih ovlaštenja donio odluku da postavi novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je rekao da je predsjednik Republike Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da “traže postavljanje visokog predstavnika”.

Dodik je naglasio da zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i ponovio da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

“Strane potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde prijedlog, koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tijela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike kršeći međunarodno pravo”, poručio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79