Dodik zakukao nakon propalog plana da se u UN-a obrati Tegeltija: SAD i Britanija su na strani muslimana

Sudeći prema izjavi, predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku nije baš prijelo to što mu je osujećen plan da se Vijeću sigurnosti UN-a obrati njegov pulen, inače predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija. Kao što je poznato, kao najviši zvaničnik iz BiH koji će prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti je predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović, koji će dobiti priliku da govori o situaciji u BiH.

– Primarno pitanje je sutrašnja sjednica Savjeta bezbjednosti. Ponovo se pokušavaju iznositi privatni stavovi prijatelja gospodina Džaferovića. Predsjedništvo BiH kao organ je propalo. Da bi otišao na sjednicu Savjeta bezbjednosti bilo ko mora imati odluku Predsjedništva BiH što nikada nije bilo na dnevnom redu. Ako već ide, to govori poslanička praksa, da se usaglase stavovi. Ovo je zloupotreba procedura i to je urađeno u dogovoru sa nekim drugim državama. State Department je pozitivno govorio o dolasku Džaferovića, rekao je Dodik i poručio da nekoliko zapadnih ambasada u Sarajevu podrivaju BiH da bi je napravili unitarnom i razgradili Dejtonski sporazum, a za to okrivili Srbe.

Ono što Dodik nije spomenuo je da je Predsjedništvo BiH u proteklih 25 godina samo jednom imalo usaglašen stav o nastupu pred nekim tijelom UN-a. Radilo se o govoru pred Generalnom skupštinom UN-a u vrijeme kada su članovi Predsjedništva BiH bili Beriz Belkić, Jozo Križanović i Živko Radišić. U svim ostalim nastupima predsjedavajući Predsjedništva je iznosio stav koji nije bio usaglašen na Predsjedništvu. Također, Dodik je zaboravio kazati i da su u gotovo svim ostalim slučajevima članovi Predsjedništva iz RS-a onemogućavali usvajanje usaglašenog nastupa pred nekim od tijela UN-a.

– Uputio sam pismo Generalnom sekretaru UN-a koji se uključio u farsu oko lažnog visokog predstavnika. Istina je da Savjet bezbjednosti nije imenovao Schmidta, a apsurd je da se sada prihvata i razmatra njegov izvještaj. Mislim da je međunarodni faktor predvođen Velikom Britanijom i SAD-om apsolutno na strani muslimana. Svojom arogancijom dovode do razgradnje BiH. On će držati besjedu o lošoj Republici Srpskoj. To nije ništa novo, iz svega obraćajući se članicama Savjetu bezbjednosti sam rekao da gospodin Džaferović i ljudi koji dođu sa njim tamo nisu legitimni. Ako oni uprkos tome ga prime, doprinijeli su raspadu BiH, dodao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79