Dodik zaustavio ideju: Ne želi da strana agencija vrši monitoring izbora

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH prioritetna tema je bila migrantska kriza i naredni potezi koji bi trebali biti poduzeti.

Milorad Dodik je povukao pitanje vitalnog interesa na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH. Također donesena je odluka da Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavi Deklaraciju kojom se BiH pridružuje stavu Evropske unije u vezi izbora u Bjelorusiji.

Dodik je danas ponovo povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa na pitanju zaključenja sporazuma sa određenom stranom agencijom koja bi trebala vršiti monitoring izbornog procesa u novembru u našoj zemlji.

Milorad Dodik je bio protiv, dok su Džaferović i Komšić podržali sklapanje takvog sporazuma. Član Predsjedništva iz RS-a tvrdi da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces te da se radi o cyber sigurnosti. Stoga će Dodik u međuvremenu tražiti od svih parlamentarnih stranaka u Narodenoj skupštini RS-a da mu dostave svoj stav. Ukoliko sve podrže njegov prijedlog onda će tražiti sjednicu NSRS koja bi oborila odluku Predsjedništva. U suprotnom sporazum da strana agencija vrši monitoring izbornog procesa smatrat će se usvojenom.

Član Predsjedništva iz RS-a je kazao da postoji konsenzus o tome da BiH treba raditi na readmisiji migranata te će zbog toga član Predsjedništva Šefik Džaferović uskoro otputovati u Pakistan kako bi potpisao taj sporazum.

“Saglasni smo da treba spriječiti ulazak migranata u BiH, da trebamo raditi na redamisiji migranata te zaštiti granice. Saglasni smo da se ojačaju kapaciteti Granične policije naše zemlje , ali i da Vijeće ministara odobri pet miliona KM za program upravljanja migrantskom krizom”, kazao je Dodik.

On je naglasio da neće pristati da se neborbeni dio Oružanih snaga angažuje na granici sa Srbijom jer smatra da to nije rješenje. Također jedan od ciljeva bit će da se onemogući ulazak migranata u naseljena mjesta u BiH.

Dodik je kazao da se Predsjedništvo BiH usaglasilo da zatraži od Ministarstva vanjskih poslova BiH da dostavi Deklaraciju kojom se naša zemlja pridružuje stavu Evropske unije kojom se nepriznaju rezultati izbora u Bjelorusiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79