Dodika testirali 10 puta na koronu, nijednom u Tužilaštvu: “Pandemija pokazala da je BiH nepotrebna”

Dodika testirali 10 puta na koronu, nijednom u Tužilaštvu: “Pandemija pokazala da je BiH nepotrebna”


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, za beogradsku Politiku dao je za njega uobičajene izjave u vezi sa stanjem u Bosni i Hercegovini.

Život i stvarnost u toj zemlji svedeni su na opsesiju da se sakriju i zamute problemi, izjavio je.

-Rijetko ćete u praksi, a vjerovatno i historiji naći primer zemlje koja nema nijednu stvar kojom može da se ponosi – kaže Dodik i dodaje da “narodi u BiH imaju različitu historiju, oprečno viđanje sadašnjosti, a dijametralne kada je riječ o budućnosti”.

Rekao je da “jednu državu integrišu ljudi, a da je upravo pandemija virusa korona pokazala da je BiH potpuno nepotrebna, te da su, kako ističe, glavni faktor bile entitetske vlasti”.

Budući da je u vrhu državne vlasti upravo Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH, te Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, što je u vezi s temom COVID-19 bitnije, Dodik je dobrim dijelom upravu kada problematizira odnos državne vlasti spram pandemije. Naravno, njegova namjera nije bila kritiziranje vlasti kao takve, nego posve jasno osporavanje države Bosne i Hercegovine po ko zna koji put.

Tačno je i to da su entitetske vlasti nosile najveći teret pandemije, dok se Vijeće ministara nije snašlo uopće, a na čelu s Tegeltijom koji je dobar dio dešavanja prespavao. Međutim, i tu postoje razlike, pa smo tako u martu iz usta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića mogli čuti ponižavajuće izjave na račun vlasti bh. entiteta RS-a, ali što je još gore poražavajuće informacije koje su otkrile sve razmjere nebrige te vlasti za zdravstvo i stanovništvo općenito:

– Republika Srpska je… Ja se stvarno divim njima kako i plate isplaćuju, ali u ne lakoj situaciji što se tiče opreme, pomoći ćemo im sa respiratorima, zaštitnom opremom, maskama. Tražili su 27 vrsta lijekova, mi može da pomognemo sa šest prioritetnih, glavnih lijekova koji su im od presudnog značaja. I ovo sve što govorim dajemo za džabe, bez novca, bez ičega. Međutim oni su tražili i stetoskope, stalke za infuziju i osnovna sredstva za rad u zdravstvu i medicini…

Nisu vlasti RS-a tražile samo od Srbije pomoć. Naprotiv, u trenutku kada je bilo najteže oslanjali su se prioritetno na pomoć sa domaćeg terena, pa su tako u aprilu molili Federaciju BiH za testove na koronavirus.

Za sve to vrijeme Dodik i njegovi kadrovi u državnoj vlasti prvenstveno su se bavili blokadom državnih institucija.

– To je zemlja pod moranjem. Dva od tri naroda koja žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani (Bošnjaci, op. r.), oni sanjaju neku svoju BiH – nastavio je Dodik u intervjuu beogradskoj Politici.

Da je posrijedi istinska želja za građanskim modelom, kaže Dodik, tražile bi se druge koncepcije, ne dominacija, već jednaka prava svih što je s bošnjačkim političkim opcijama nemoguće osigurati.

Potom je najavio nastavak blokada, pa je tako izjavio da kada je riječ o EU i o zahtevima EU-a prema BiH, Dodik ističe da je ishod tih integracija unapred poznat ukoliko Evropska komisija insistira na donošenju obavezujuće odluke na nivou BiH bez dogovora entiteta.

– Ako je EK među u zahtjeve uvrstila i taj da se nivo BiH mora ovlastiti da za evropska pitanja donosi obavezujuće odluke ako o tome nema dogovora entiteta, ishod tih evreointegracija je unapred veoma poznat – ocjenjuje on.

Milorad Dodik, potpisnik prvog ANP-a koji je BiH dostavila NATO-u

Govoreći o saradnji BiH sa NATO-om, Dodik, koji je potpisao Program reformi – drugo ime za ANP, kaže da u Republici Srpskoj ni vlast ni opoziciji ne žele dalje od Partnerstva za mir.

– Ne želimo dalje od Partnerstva za mir, gde su i Srbija i Rusija – zaključuje Dodik, koji je svjestan da je BiH već u Akcionom planu za članstvo (MAP), čiji je ključni dokument Godišnji nacionalni program (ANP).

Ponovio je mantru o povezanosti pitanja Kosova sa bh. entitetom RS, a što su svi ozbiljni međunardodni faktori davno odbacili kao potpuno neosnovano.

– Iako neki ne žele to da prihvate, Kosovo je veoma povezano s Republikom Srpskom. Naše poimanje politike je da razumijemo dosljedan stav Beograda prema poštovanju integrtiteta i suvereniteta, jer ta stvar ne može da bude parcijalna za Srbiju i BiH – rekao je Dodik.

Podsjeća, kako prenose mediji, da se na pregovorima o statusu Republike Srpke “uvijek nalazio neko od Srba koji je napadao njihovu poziciju, što ih je lomilo”.

– Kada se suparnici suoče s našim stavom, oni imaju komociju da kažu – pa evo ima Srba koji i drugačije misle – navodi Dodik, pa i dodatno pojašnjava i time postaje jasno da je njegov istup u beogradskim medijima samo još jedana naručena podrška Vučiću u pregorima o Kosovu. Tako je izjavio da “Vučić mora imati apsolutnu podršku” koja bi ga, prema njegovim rečima, “još više obavezivala, a ne da se suočava sa stalnim napadima kako želi razgraničenje”, a možda, dodaje Dodik, “možda baš oni koji ga napadaju priželjkuju takvo rešenje, pa prave tu vrstu atmosfere”.

Što se tiče Dodikovih snova o “razgraničenju” u BiH, za njega je takva podrška iz Beograda izostala i na samom takozvanom referendumu o “danu RS-a”, kada se srbijanska vlast tada na čelu sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Vučićem u potpunosti ogradila od Dodika zarad vlastitih interesa i svoje pozicije i pregovora na međunarodnoj sceni. Štaviše, Vučićeve javno izgovorene riječi su bile da se time raspakuje Dejtonski mirovni sporazum.

Dodika je te 2016. godine podržala smušena opozicija u RS-u, iako je bilo posve jasno da je SNSD i taj referendum stavio u stranačku funkciju zarad lokalnih izbora. Već nakon tih izbora “svesrpsko jedinstvo” je puklo kao balon od pjene, a Dodik je na SNSD-ovom skupu čak izjavio da entitetska vlast neće ni na koji način podržavati i pomagati općine u kojima ne vladaju SNSD-ovi načelnici.

Miloradu Dodiku, uprkos njegovim izjavama, ovakva BiH najviše odgovara, jer na pozicijama poput predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) ima sebi bliske kadrove, pa je izostala i sankcija za referendum. Odgovara mu i po mnogim drugim pitanjima gdje je Tužilaštvo BiH trebalo “testirati” Dodika na kriminal i konstantno podrivanje države, a ne samo doktori na koronavirus i to 10 puta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija