Dodikov advokat najavio “rušenje” Christiana Schmidta

Dodikov advokat najavio “rušenje” Christiana Schmidta


Advokat predsjednika Republike Srpske, Goran Petronijević, najavio je predstojeću pravnu borbu u Sudu BiH s ciljem razjašnjavanja međunarodnog statusa visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Prema Petronijevićevim riječima, slučaj će obuhvatiti raspravu o navodnom kršenju međunarodnog prava od strane Schmidta, što bi moglo dovesti do njegove krivične odgovornosti.

Petronijević tvrdi da je Schmidtov status postao središte pažnje i da će se o tome raspravljati i na sjednici Vijeća sigurnosti UN. Naglasio je da će na svakom narednom ročištu protiv Milorada Dodika biti predstavljeni dokazi da Schmidt nije izabran u skladu s predviđenom procedurom i da nema ovlasti za nametanje zakona.

Petronijević je također ukazao na sve veći interes Njemačke za Schmidtove poteze, te da će i ova zemlja ispitivati njegovo djelovanje zbog sumnji na kršenje međunarodnog prava.

Suđenje Dodiku je, prema njegovim riječima, otvorilo pitanje legalnosti i legitimiteta visokog predstavnika, a cijela međunarodna zajednica sada raspravlja o Schmidtovim potezima.

Zaključio je da je proces protiv Dodika greška i da bi mnogi, uključujući pravosuđe BiH i američku ambasadu, voljeli da do njega nije ni došlo, jer je Sud BiH, prema Petronijevićevim riječima, pokušavajući zaštititi Schmidta, napravio brojne propuste.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija