Dodikov cirkus trajao je 39 dana, ali blokadom i dalje šteti građanima i svojoj politici

Od odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida prošlo je 39 dana i toliko je zapravo trajala blokada svih procesa lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Samim dolaskom Dodik je uradio korak naprijed.

Pored i daljeg insistiranja na tvrdokornim stavovima, današnjim dolaskom na sjednicu Predsjedništva Dodik je i zvanično prekršio i onako suludi bojkot, koji je od svog početka slutio jednom ovakvom neslavnom kraju.
Pravo je pitanje zašto je Dodiku sva ta šarada bila i potrebne, kao i suludo insisiranje na negiranju genocida koje njegovu politiku samo udaljava od svih normalnih ciljeva koje bar deklarativno iznosi.

Dodik je danas glasao protiv svih odluka, ali i sam dolazak korak je naprijed, a glasanje i protiv otvaranja ureda ruske ambasade u Banjoj Luci vjerovatno je samo dio kompletnog igrokaza. Čak je i najavio drugačije postupanja.

“Ako stanje ostane ovakvo i ne bude dogovora o nametnutom zakonu, izmišljenom visokom predstavniku i drugim pitanjima, ostat ćemo u ovom kapacitetu, a to znači da ćemo i na narednoj sjednici glasati protiv”, rekao je Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

Kao što je potiho na početku istakla opozicija iz RS-a sam Dodik svojim postupcima inicirao je i donošenje Inzkove odluke. Šteta je samo što opozicija proaktivnijim stavom nije išla dalje u tom smjeru već je kalkulišući s nacionalno retorikom išla na mlin ionako desnoj većinskoj glasačkoj bazi.

Dodik je pak u ovih 39 dana više puta prekršio datu riječ, a svojim potezima osim vlastitoj politici najviše je naštetio građanima koje bi trebao da predstavlja. Ignorisanje zahtjeva za upućivanje onog jadnog državnog helikoptera na gašenje požara u Hercegovini najbolje ilustrira svu tragičnost tretnutne pozicije i države i samog Dodika.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko 23. jula donio je odluku koja se odnosi na dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Pola sata kasnije u bujici negativnih emocija Milorad Dodik najavio je blokadu rada svih državnih institucija te ponovo najavio disoluciju zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79