Dodikov prijedlog: Smanjiti plate sudijama i tužiocima

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ponovo je izazvao pažnju svojom izjavom koja se tiče smanjenja plata sudijama i tužiocima. Izjavio je da bi plate pravosudnim radnicima trebalo smanjiti kako bi se povećale plate radnicima u pravosuđu koji su u štrajku od kraja februara.

“Nepravda prema tim radnicima koji štrajkuju. Jedino pravično rješenje je zadržati budžetski okvir za plate, a smanjiti plate sudijama, a povećati osoblju koje tamo radi. I to će se desiti, to je moj prijedlog. Smanjiti im plate 20 odsto, a povećati ostalim radnicima”, kazao je Dodik.

Dodik je izrazio frustraciju zbog nedostatka rezultata u slučaju ubistva Davida Dragičevića iz Banja Luke, koji je ubijen prije šest godina. Optužio je pravosuđe da nije uspjelo riješiti taj slučaj te je izrazio nezadovoljstvo zbog njihove navodne pasivnosti u procesu.

“Ako baš hoćete od nas nešto, onda je predlažem sljedeće, a vjerujem da će se Radovan (Višković) složiti, a pričaću i sa čitavom Vladom Srpske, da od postojećeg okvira smanjimo plate. Bez obzira što zakon drugačije predviđa. Promijenićemo i zakon, e to možemo”, rekao je Dodik.

Dodikove izjave izazvale su reakcije u javnosti, a mnogi su izrazili zabrinutost zbog mogućih političkih implikacija takvog prijedloga.

Dok su neki podržali ideju o redistribuciji finansijskih sredstava u pravosudnom sektoru, drugi su izrazili sumnju u Dodikove motive i upitali se kako bi smanjenje plata sudijama moglo utjecati na neovisnost sudstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79