Dodikov savjetnik o američkim sankcijama Šeraniću: Teško je i zamisliti nešto smješnije i jadnije, možda je jedino teže zamisliti…

“dostojanstvenije i ljudskije od njegove reakcije na sramne sankcije”, naveo je portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika

Sjedinjene Američke Države jučer su uvele sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravstva RS-a Alenu Šeraniću.

Kako je objavljeno u dokumentu, Čavara je sankcionisan zbog blokade funkcionisanja FBiH, a Šeranić zbog promovisanja secesionističkih aktivnosti jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a .

– Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Šeranić je javno priznao da ovaj zakon preslikava funkcije Agencije za lijekove na državnom nivou, s time što se uspostavom agencije prema ovom zakonu prenose ovlasti sa agencije na državnom nivou na regulatorni autoritet za lijekove i medicinska sredstva u okviru RS. Zbog postojanja institucije na državnom nivou koja služi RS i FBiH, formiranje ove nove agencije na entitetskom nivou predstavlja opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, navedeno je između ostalog.

Nakon što su Čavara i Šeranić završili na američkoj crnoj listi uslijedile su brojne reakcije, a oglasio se i Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Teško je i zamisliti nešto smješnije i jadnije od uvođenja sankcija Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske”, napisao je Dodikov savjetnik na svom Twitter nalogu te dodao:

“Možda je jedino teže zamisliti nešto dostojanstvenije i ljudskije od njegove reakcije na sramne sankcije. Srpsku niko neće pokolebati u borbi za njenu Ustavom zagarantovanu autonomiju i prava”.

Šeranić je, podsjećamo, jučer, nakon što su mu uvedene sankcije rekao je da je sve što je radio u protekle četiri godine kao ministar bilo u interesu građana RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79