Dodikova inicijativa: Sto advokata iz RS-a branit će negatore genocida, pomoć stiže i iz Srbije

Advokat Branko Lukić, branilac haškog osuđenika Ratka Mladića, najavio je da je tim od sto advokata iz bh. entiteta Republika Srpska spreman da brani ljude koji budu optuženi u procesu po zakonu o negiranju genocida.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći bonska ovlaštenja, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, kao svoju posljednju odluku.

Advokat Lukić je objasnio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ponudio i svoju pomoć, ali će u ovim slučajevima postupati advokati registrovani u komori bh. entiteta Republika Srpska.

– Advokati će biti iz Republike Srpske, mi iz Srbije smo svoju pomoć ponudili, eventualno ako nešto treba – dodao je Lukić.

Kako je objasnio, ovu inicijativu pokrenuo je člano Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– To je u stvari, zamisao vlasti Republike Srpske i advokatske komore Republike Srpske a tu vijest čuo sam, od gospodina Dodika. Gospodin (advokat Goran) Petronijević i ja smo ponudili svoju pomoć ukoliko nešto može da se radi ovdje. Ali, mi nismo na toj listi advokata koji će da brane te, eventualne, okrivljene.

Kako je objasnio advokat Lukić, strategija odbrane će u ovim slučajevima biti, prije svega, osporavanje samog zakona o negiranju genocida u BIH.

– Pretpostavljam da će u ovom slučaju da se strategija odbrane bavi, prije svega, osporavanjem samog zakona, jer je donesen od strane čovjeka koji nije imao pravo da donosi zakon. Visoki predstavnik nije imao pravo da donosi zakone. On ima pravo na odluke – rekao je Lukić za RSE.

Kako je dodao, visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini su ranije bili “nelegalno postavljeni”, a bez odobrenja Vijeća sigurnosti.

– Ranije se na to pristajalo, sada se to osporava i traži se da ga odobri Vijeće sigurnosti – dodao je Lukić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79