Dodikova transformacija nakon posjete direktora CIA: RS nikada nije osporavala suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Dodikova transformacija nakon posjete direktora CIA: RS nikada nije osporavala suverenitet i teritorijalni integritet BiH


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon posjete direktora CIA-e Williama Burnsa Sarajevu, iznenada se pojavio kao “novi čovjek.”

U izjavi koja je iznenadila mnoge, Dodik je istakao da Republika Srpska nikada nije dovodila u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Borba protiv terorizma je obaveza cijelog slobodnog svijeta, i izuzetno je važna posjeta direktora CIA-e gospodina Williama Burnsa Bosni i Hercegovini,” izjavio je Dodik. Također je dodao da je Republika Srpska posvećena ovoj borbi i spremna na svaku saradnju u tom kontekstu.

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste Dodikova tvrdnja da RS nikada nije imala namjeru da ospori teritorijalni integritet BiH.

“Republika Srpska nikada nije osporavala suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu s Daytonskim sporazumom, a secesija nikada nije bila naša politika,” naglasio je.

Nastavio je objašnjavajući da Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, ali sve u okviru Daytonskog sporazuma. Dodik je također pozdravio stav Williama Burnsa da odgovornost za funkcionisanje države snose sve etničke zajednice.

Ova izjava dolazi nakon razgovora u kojem je jedna od glavnih tema bila upravo secesionistička retorika u Republici Srpskoj. Dodikova promjena tona mnogima se čini kao neočekivani preokret, ali vrijeme će pokazati koliko će ova “nova” politika zaista trajati.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija