Dodikova vojska je dobila “voljno”, a on po svaku cijenu želi da ostane na vlasti

Dodikova vojska je dobila “voljno”, a on po svaku cijenu želi da ostane na vlasti


Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik krajem prošle godine najavio je da će Republika Srpska ponovo formirati – vojsku. Dodik je to kazao najavljujući vraćanje različitih nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Međutim, proces ponovnog formiranja Vojske Republike Srpske do danas nije počeo.

Analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić kaže da je od početka bilo jasno da je Dodikova inicijativa nerealna. Jasno je bilo da takva ideja nikada ne može zaživjeti. Kada je riječ o reformi odbrane u BiH, kaže ona, iz Republike Srpske je došlo mnogo haotičnih ideja.

VOJNA NEUTRALNOST

– Najprije je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena deklaracija o vojnoj neutralnosti, ali prije toga svi funkcioneri koji sudjeluju u institucijama države Bosne i Hercegovine složili su se za NATO put Bosne i Hercegovine čemu su, naravno, saglasnost dali i predstavnici iz Republike Srpske. Nakon te ideje o vojnoj neutralnosti dolazi ideja o formiranju sopstvene vojske. Tada je iz šešira izvučen slovenački scenario zauzimanja kasarni i vidjelo se da je to vrlo teško izvedivo u praksi, kaže Topić.

Ona dodaje da za takve ideje treba mnogo novca, kojeg Republika Srpska nema. Drugi problem je i to što Republika Srpska po ovom pitanju ne može donositi jednostrane poteze, već može samo vršiti određene opstrukcije.

– Dodik je definitivno svjestan nerealnih obećanja, ali to nije prvo nerealno obećanje. Od 2010. građanima Republike Srpske obećan je referendum o samostalnosti, o nezavisnosti Republike Srpske i ispostavilo se da je to punih petnaest godina jedna šarena laža, odnosno igranje na onu kartu koja izaziva mnogo emotivnog naboja kod građana i dovodi do homogenizacije po nacionalnoj osnovi, a samim tim daje i dobar izborni rezultat onima koji su pokrenuli to pitanje, istakla je Topić.

FOTELJA IZMIČE

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Darko Babalj smatra da Vojska RS-a neće biti formirana. To je, dodao je on, klasičan spin Milorada Dodika koji po svaku cijenu želi da ostane na vlasti. Fotelja mu, kazao je Babalj, izmiče i spreman je da plasira bilo šta u javnosti da bi ostao na vlasti.

– Dodik je satjeran uz zid i nema kud, pa manevriše vojskom. Zašto baš vojskom? Zato što je to želja svakog Srbina. Dodiku treba nešto bombastično i plasirao je to kao vijest. Odlično, sve je to super, ali ne vidim u budžetu RS-a nijednu marku za osnivanje vojske. Neko nekoga laže. Ja mislim da oni nas u dogovoru sluđuju i samo nas obmanjuju i lažu, istakao je Babalj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija