Dodikovi ljudi za izmišljeno ispitivanje nepostojećeg lijeka uzeli šest miliona KM

Dragan Vasiljević, čije ime se vezuje za uništenje najveće govedarske firme Farmaland, kao i za brojne afere izvlačenja novca iz budžeta Republike Srpske, ponovo je našao način kako da dođe do novih miliona.

Vasiljević slovi za bliskog čovjeka lidera SNSD-a Milorada Dodika, što mu je i omogućilo da učini brojne finansijske prevare i malverzacije u svoju korist, a na štetu građana Republike Srpske, piše BNTV.

Prema nezavisnim finansijskim stručnjacima, Vasiljević je od Investiciono-razvojne banke (IRB) putem obveznica i kredita uzeo preko preko 18 miliona KM na ime čuvanja krava i žita u vlasništu Robnih rezervi RS-a koje su uništene, kao i cijeli stočni fond.

Prema dokumentima, koji su u posjedu BN-a, Vasiljević se upustio u nove projekte i tako izvukao, kako se tvrdi, novih šest miliona KM za navodni patent iz farmacije, neprovjereni lijek za sepsu – “Dulin”.

Lijek je navodno ispitan na životinjama, ali nikada nije ušao u fazu kliničkog testiranja jer ne postoji dovoljan broj oboljelih od sepse kako u Republici Srpskoj, tako ni u mnogo većim državama.

Važnu ulogu da se potpiše ugovor između Ministarstva zdravlja Republike Srpske i izvjesnog doktora Dušana Ninkova iz San Diega o otkupu 25 posto vlasništva nad patentom imala je ministrica finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović.

Nakon potpisivanja tog ugovora, Vidović je naložila Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske da na osnovu tog preuzme dug Vlade Republike Srpske i direktno doktoru Ninkovu isplati tri tranše po 2.000 000 KM na njegov privatni račun u toku ove godine.

U te svrhe, a da bi imali pokriće, osnovana je i firma sa sjedištem u Banjoj Luci pod nazivom Tesla bioscience a.d. u čijem vlasništvu se nalazi Vlada RS-a, Dušan Ninkov i firma Iris institut iz Beograda.

Sjedište firme Tesla bioscience a.d je u stambenoj zgradi u ulici Vase Glušca broj 25 u Banjoj Luci u kojoj boravi upravo Dragan Vasiljević.

Zanimljivo je da je vlasnik beogradske firme Iris institut Dragan Vasiljević, a direktor bivši kompromitovani savjetnik Milorada Dodika Dražen Višnjić.

Opravdano postoje sumnje u efikanost navodnog lijeka za sepsu koji još, kako tvrde izvori BN-a, nije našao primjenu u medicini i po svemu sudeći ovaj farmaceutski patent je ostao mrtvo slovo na papiru, koji je poslužio za izvlačenje novih šest miliona KM iz budžeta Republike Srpske u režiji spomenute trojke Dragana Vasiljevića, Zore Vidović i Dušana Ninkova.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79