Dodikovog Bošnjaka pitali da li priznaje genocid u Srebrenici: “Na takva pitanja sada ne želim odgovarati”

Nisam dobio poziv Tužilaštva BiH i ne bojim se eventualnog poziva

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je sa saslušavanjem svjedoka u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske gdje su usvojeni zaključci oko prenosa nadležnosti iz oblasti državnog pravosuđa, indirektnih poreza, sigurnosti i odbrane i formiranje entitetskih agencija.

Za Source. portal danas je govorio potpredsjednik NSRS Denis Šulić.

“Ono što trebamo ponoviti i javnost Bosne i Hercegovine treba da zna da ono što smo usvojili na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je bila vezana za nadležnosti bilo je sve u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma je Ustav BiH tako da ne možemo pričati da je bilo napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.  Nisam dobio poziv Tužilaštva BiH i ne bojim se eventualnog poziva ni u svojstvu svjedoka ni u svojstvu optuženog. Sve što smo radili smo radili u skladu sa Ustavom, Dejtonskim mirovnim sporazumom i zastupali smo upravo interese građana koji su nas izabrali, a to su građani Republike Srpske”, kazao je Šulić na početku razgovora.

Na pitanje da li ostaje pri stavu da je sve bilo u skladu sa Ustavom BiH, iako “cijeli” svijet tvrdi da nije bilo, odgovara da je sve bilo u skladu sa Ustavom.

“Ono što mi trebamo nastaviti iz RS-a je da razgovaramo sa našim međunarodnim partnerima. Posjetit ću da smo u ovu političku situaciju došli upravo zato što nismo imali partnere za razgovore unutar Federacije BiH. Ako se sjećate maja mjeseca, mi smo usvojili Zaključke gdje pozivamo na razgovor i nažalost odgovora nije bilo”, istakao je potpredsjednik NSRS.

Na pitanje kakav je njegov stav kao “deklarisanog” Bošnjaka po pitanju genocida u Srebrenici i da li ga je bilo rekao je da ne želi sada odgovarati na takva pitanjam, piše Source.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79