Dodikovom vetu prijeti opoziv: Trgovinski sporazum BiH s Britancima tvrđi orah nego što se čini

Sudeći prema raspoloženju u Narodnoj skupštini, veto srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, bliži je tome da propadne, nego da bude podržan dvotrećinskom većinom poslanika.

Na prošloj sjednici Predsedništvo BiH je usvojio Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Dodik je to proglasio veoma štetnim po vitalne interese RS i ako NSRS na posebnoj sjednici u ponedeljak dvotrećinski stane iza njega, odluka Predsjedništva propada. Međutim, vlast u RS odavno nema sigurnih 56 glasova i zavisi od opozicije, a to joj se na prošloj sjednici povodom Dodikovog preglasavanja u Sarajevu nije isplatilo.

Šef Kluba SDS, Miladin Stanić, sjednicu smatra nepotrebnom i kaže da će poslanici SDS biti „najmanje uzdržani“.

– Engleska je nekada bila prijatelj srpskog naroda. Engleski i američki ambasadori su dolazili u Klub poslanika SNSD kada su Dodika postavili na vlast. Trgovinsko-ekonomski odnosi se sklapaju i s daleko slabijim zemljama od Engleske. Mislim da i dalje Dodiku treba rejtinga, materijala za predstavu i da je to suština sjednice, kao i prethodnih, od kojih nema nikakvog efekta. Ovaj put bi moglo da bude i neke vrste štete Srpskoj – ocjenjuje Stanić za Srpskainfo.

Poslanik PDP, Igor Crnadak, smatra da se radi o još jednoj nepotrebnoj predstavi Dodika i novoj zloupotrebi NSRS.

– Jasno je da je sjednica sazvana iz Dodikovog inata i da tu nema suštinski problematičnog sadržaja. Vidjećemo na koji način će PDP učestvovati u tome, ali je sigurno da nećemo podržati Dodika – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Maksim Skoko, šef Poslaničke grupe SPS, i Duško Ivić, šef Kluba DNS, kažu da još nije poznato kako će njihovi poslanici glasati na sjednici. Odlučiće, kažu, neposredno prije nje.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, Velika Britanija nije među prvih 10 spoljnotrgovinskih partnera BiH. U 2022. godini, do aprila, BiH je u Britaniju izvezla robu u vrijednosti 27,3 miliona KM (cijela prošla godina 91,6 miliona KM), a uvezla iz Britanije 22,5 miliona KM (prošle godine 72,2 miliona KM).

Prema tarifama i vrijednosti robe, ove godine najviše smo izvezli namještaja, posteljina i madraca, za 7,2 miliona KM. Zanimljivo, na drugom mjestu je roba pod tarifnim brojem 71 – prirodni i kultivisani biseri, drugo i poludrago kamenje, 49.514 kila vrijednih 5.767.613 KM. Izvezli smo i 140.410 kilograma aluminijuma i proizvoda od njega u vrijednosti 2,8 miliona KM.

Na listi su još i papir, električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, neorganski hemijski proizvodi, drvo i proizvodi od drveta, proizvodi od gvožda i čelika, te mineralna goriva i ulja.

Iz Velike Britanije, prvi na spisku uvoza su robe pod tarifnim brojem 84 – nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanički uređaji, količine 262.860 kilograma, vrijednosti nešto iznad pet miliona KM. Iste vrste roba, BiH je u Britaniju izvezla u vrijednosti 1,57 miliona KM.

Takođe, iz Londona nam stižu vozila, plastika, električne mašine i oprema, papir, životinjska koža, optički, fotografski, kinematografski, mjerni instrumenti, keramički i farmaceustki proizvodi i drago kamenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79