Dodiku poručili da vrati imovinu protjeranih Bošnjaka i ono što su krađom stekli u ratu

Ne stišavaju se reakcije nakon novih secesionističkih prijetnji Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

odsjetimo, Milorad Dodik rekao je da će novim zakonom o nepokretnoj imovini RS vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH, te da je to pitanje riješeno jer, kako tvrdi, prema Dejtonskom sporazumu imovina pripada entitetima.

Ako nam budete otimali imovinu, razbili ste BiH. Mi u toj BiH nećemo biti. Ova ekipa ljudi neće razgovarati u Parlamentarnoj skupštini, u Savjetu ministara o tom pitanju jer je to pitanje riješeno – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Pokušali smo da se prilagodimo ranijoj presudi. Mislili smo da je to dovoljno. Vratićemo svu imovinu u nadležnost Republike Srpske u sljedećem zakonu koji će biti na dnevnom redu – zaprijetio je Dodik.

Odvojićemo Republiku Srpsku ako nam pokušate oteti imovinu. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bi ostavili – poručio je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Govoreći o pristupanju EU i postavljenih 14 prioriteta, Dodik je kao ključno izdvojio funkcioniranje Ustavnog suda BiH u kojem sjede strane sudije, ali i pitanje, kako ga je nazvao, lažnog visokog predstavnika.

Na sva pitanja daćemo naše odgovore i oni će biti jasni. Odbijamo bilo kakvu centralizaciju BiH po bilo kojem pitanju. Neće se desiti centralizacija BiH – kazao je Dodik.

Nakon novih Dodikovih prijetnji, uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama. „Slobodna Bosna“ izdvojila je samo one koje nisu uvredljivog karaktera.

Inače, Dodik je naveo da EU nije jedini i put bez alternative, te dodao da Unijom ne upravljaju političari u Briselu. On je naveo da je upitna sudbina EU, odnosno da će se raspasti nakon povlačenja SAD iz Evrope.

Još uvijek smo na priči o evropskom putu, ali nismo na NATO putu i nikada nećemo biti. NATO je odbrambeni savez, nije napadački, kao što je napao nas u dva navrata i bacao osiromašeni uranijum. Zbog toga nećemo biti članica, jer ste ubijali našu djecu koja još nisu rođena. To znači da ste imali nešto istorijski protiv ovog naroda – kazao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79