Dodiku uručen Orden Republike Srbije: Vrijeđa me kada mi neko kaže da sam bosanski Srbin

Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici uručen je danas u Beogradu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodiku je Orden uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Iza mene je besana noć, jer radost odlikovanja nije mala. Nosiću ga sa ponosom, kao pripadnik istog naroda iz Republike Srpske. Zajedno sa Vučićem izgradili smo Srbiju, ali i Republiku Srpsku. Ona je moćnija, bolja, politički jača. Imao sam priliku da sarađujem i sa ranijim rukovodstvima Srbije, ali ovo je najbolji period saradnje. Drago mi je što se ovo dešava na Vidovdan, koji povezuje naš narod od davnina – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da ovo priznanje doživljava kao njegovu ljubav prema Srbiji, i dodaje da je ono posvećeno svim njegovim saradnicima.

Ovo najveće priznanje Srbije do sada su, između ostalih, primili ruski i kineski predsjednik Vladimir Putin i Si Đinping.

– RS je odraz volje i želje naroda koji tamo živi, Srba. Mi tamo nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi. Vrijeđa me kada mi neko kaže da sam bosanski Srbin, ali nisam. Ali sam ponosam kad mi neko kaže da sam Srbin. I nisam nacionalista – rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodao je da se Vučić davno prebacio iz kategorije političara u državnike.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod, javlja RTRS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79