Dogodine plata 1.000 maraka u RS?

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada u prvih 100 dana mandata uradila i više od onoga što je promovisano u ekspozeu i mjerama Ekonomske politike, izrazivši očekivanje da će početkom iduće godine doći do planiranog cilja da prosječna plata u Srpskoj iznosi 1. 000 КM.

“Vlada je napravila Akcioni plan, radi na sprovođenju sedam mjera koje su predviđene ekspozeom i već su napravljeni pomaci”, rekao je Višković sinoć, gostujući u programu RTRS-a.

On je naveo da ove mjere obuhvataju poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, održiv zdravstveni sistem, efikasnu javnu upravu, obrazovanje i tržište rada prilagođene potrebama privrede, demografsku politiku, savremene tehnologije i inovacije, digitalnu ekonomiju, evropske integracije, te međunarodnu i regionalnu saradnju, piše Srna.

Višković je naglasio da u Republici Srpskoj ne može biti povećan bruto društveni proizvod i prosječna plata dok ne budu realizovane značajnije investicije.

On je rekao da je za poresko rasterećenja privrede neophodno obezbijediti dodatna sredstva u budžetu.

Кada je riječ o razvoju putne infrastrukture u Republici Srpskoj, Višković je naveo da je prvi prioritet izgradnja auto-puta na Кoridoru “Pet ce”, koji se uklapa u strateški cilj nastavak izgradnje auto-puta od Doboja preko Vukosavlja prema Bijeljini i povezivanje sa Beogradom.

“Naš konačni cilj je da povežemo auto-putem Banjaluku sa Beogradom. Izgradnjom mosta na rijeci Savi kod Gradiške i završetkom auto-puta od Doboja prema Bijeljini, Rači, Beogradu ovaj auto-put biće ekonomski opravdan”, istakao je Višković.

Govoreći o razvoju energetskog sektora u Srpskoj, Višković je naglasio da je ponosan što je Vlada u prvih 100 dana mandata došla u poziciju da sa Srbijom dogovara energetske projekte na gornjem toku rijeke Drine, a riječ je o hidroelektranama “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci”.

“Očekujem da ćemo u narednih mjesec dana izabrati izvođača radova za HE `Dabar`. Republika Srpska će u narednom periodu postati veliko gradilište, što će omogućiti rast prihoda u budžetu da bismo mogli ići na smanjenje direktnih poreza i doprinosa”, pojasnio je Višković.

On je rekao da je namjera Vlade da sve mjere koje bude kreirala i olakšice prema privrednim subjektima privrednici to pretoče u povećanje plata radnicima i novo zapošljavanje.

“U narednih mjesec dana Vlada će donijeti mjere ukidanja određenih parafiskalnih nameta. Čekamo da budu formiran novi Savjet ministara i Vlada Federacije BiH jer neke mjere moramo dogovarati”, naveo je Višković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79