Dogovor Beograda i Prištine do 24. februara?

Dvije strane će morati da naprave neke kompromise i vrlo korektne korake, jer se međunarodna zajednica ne šali

Prvi dogovor Beograda i Prištine mora biti postignut najkasnije do 24. februara iduće godine, piše list Albanian Post ekskluzivno objavljujući scenarij predsporazuma dve strane.

”U ovoj fazi Srbija ne mora da menja svoj ustav. Isto tako, Priština treba da osnuje Zajednicu srpskih opština, ali bez promene Ustava. Zajednica neće biti nevladina organizacija, ali za sada neće uspostaviti ni novi nivo moći. Ako se postigne dogovor, postoje finansijski paketi. Ako se ne postigne, ‘teška batina’ za ometajuću stranu. Hitnost dogovora je vezana za situaciju u Ukrajini”, piše albanski list, a prenosi KoSSev, navodeći da čak i ako dve strane odbiju da postanu kooperativni partneri, međunarodna zajednica ima treći način da u drugačijem obliku postigne ono što trenutno traži kroz šatl diplomatiju.

TAČKA TRI
”Međunarodna zajednica je shvatila da je do pomirenja Kosova i Srbije nemoguće doći odjednom i uz opšti konačni dogovor, zbog maksimalističkih pozicija strana u dijalogu, ali i da je i Albinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću postalo jasno da moraju brzo i definitivno da uđu u ugovorene odnose, jer rešenje problema između njih dvojice nije više samo stvar dve države”, piše KoSSev podsećajući na nedavnu izjavu specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da “Kosovo mora da razume regionalne implikacije” koje dolaze sa njihovim pozicioniranjem.

Dakle, “izbor je na Prištini i Beogradu” da odluče kojim će putem dalje, prenose mediji.

Jedna od najvažnijih tačaka onoga što je Albanian Post video, u planu prve faze, ili u onome što se predstavlja kao “put dogovora Prištine i Beograda”, jeste tačka tri. Prema ovoj tački, “pošto uzajamno priznanje nije deo ove faze, to znači da u ovoj fazi Srbija neće morati da menja Ustav”.

Ako se ne promeni Ustav Srbije, u kojem je Kosovo i dalje deo ove zemlje, to isto neće zahtevati Kosovo za formiranje Zajednice.

”Pošto Srbija ne želi da menja Ustav, onda niko nema pravo da traži od Kosova da promeni svoj ustav, da dočeka Zajednicu kao novi nivo vlasti”, kaže se na ovom mestu, gde je predviđeno formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

”Zajednica treba da oliči najbolju moguću praksu garancija za srpsku zajednicu, ali to je sve”.

Prema onome što je predstavljeno Vladi Kosova, “to neće biti NVO, ali će i dalje biti smeštena u postojeće okvire Ustava i zakona Kosova”.

O tome kakav će to biti model, neke od verzija je, prema pisanju medija, Escobar već predstavio u sredu, predsednici Vjosi Osmani i premijeru Albinu Kurtiju.

Da li je isto rekao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim se sreće juče u Beogradu, nepoznato je. Ono što je zvanično stiglo do javnosti jeste da se razgovaralo o “aktuelnim dešavanjima u okviru procesa normalizacije odnosa sa Prištinom, mogućnostima za nastavak dijaloga i pronalaženje održivih rešenja”.

”Predsednik Vučić je još jednom istakao punu posvećenost Srbije nastavku procesa dijaloga i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma u Bruxellesu i poštovanju međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka.

DOPRINOS MIRU
Dodaje se da je Escobar “izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine o svim otvorenim pitanjima i sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastaviti dinamično i konstruktivno, što je značajno kako za građane, tako i za sveukupan mir, stabilnost i napredak regiona, uz brzo okončanje pregovora”.

Escobar je u sredu u Prištini izjavio da su SAD i druge zemlje Kvinte tražile odgađanje provođenja odluke o preregistraciji vozila na 10 meseci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79