Dogovor Izetbegovića i Plenkovića dočekan na nož u Banjoj Luci: “Na sceni je brutalan obračun sa Republikom Srpskom!”

Republika Srpska nema namjeru da odustane od izgradnje sistema hidroelektrana “Gornji horizonti” Dabar, Nevesinje i Bileća u koji je do sada uložila 147 miliona KM, poručio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Đokić je rekao Srni da RS mora nastaviti realizaciju ovog projekta, istakavši da su neki od objekata već završeni, a da će naredna faza biti izgradnja ostalih objekata kao što su brana, akumulacije, te objekata za instaliranje elektro i mašinske opreme.

Komentarišući današnju izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Mostaru da ima podršku Hrvatske da pokušaju zaustaviti projekat “Gornji horizonti”, Đokić je rekao da Izetbegović nije ovlašten čovjek iz BiH koji može pregovarati sa bilo kim o ekonomskim pitanjima.

“Izetbegović ima neku političku ulogu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i očito da sebi daje daleko veći značaj nego što mu pripada i želi biti neki politički gospodar u BiH, bar u FBiH kod Bošnjaka”, smatra Đokić.

Iznenađen je, kaže, da je hrvatski premijer Andrej Plenković o ovom projektu razgovarao sa neovlaštenim predstavnicima.

Đokić je upitao zašto Plenković nije pozvao na razgovor predstavnike Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva kako bi dobio sve potrebne informacije o ovom projektu.

On je istakao da će ovaj projekat imati ogromnu vrijednost za Republiku Srpsku i za BiH.

“Samo je Izetbegoviću palo na pamet da posluša neke ‘nadri savjetnike’ koji govore o tome da će taj režim voda ugroziti ekološku sferu u nekom dijelu FBiH i Hrvatske. Ovim projektom ništa neće biti pogoršano, već poboljšano jer će biti kvalitetno regulisan režima voda u Hercegovini u periodu suše i većeg nivoa vode”, istakao je Đokić.

Đokić je rekao da se po ko zna koji put ponavlja namjera da se konstantno želi sprečavati razvoj ekonomije i života u BiH.

“Ova tema ima političku pozadinu i pokazuje da je na sceni brutalan obračun sa Republikom Srpskom i da se on ne želi zaustaviti”, rekao je Đokić.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru da ima podršku Hrvatske da pokušaju zaustaviti projekat “Gornji horizonti”.

Izetbegović je rekao da je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku dogovorio da to pokušaju jer bi to, kako je naveo, u potpunosti izmjenilo ekološki sistem u Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79