Dogovorena raspodjela u FBiH: Kako će se upotrijebiti vakcine koje je donirao Vučić

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalni zavodi dogovorili su danas raspodjelu vakcina protiv koronavirusa koje je prije dva dana dostavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je potvrđeno za Klix.ba zavodi su se dogovorili da se vakcine raspodjele procentualno prema broju medicinskog osoblja tako da Kanton Sarajevo dobija 1.050, Tuzlanski 1.000, a Zeničko-dobojski 740 vakcina.

Hercegovačko-neretvanskom kantonu pripast će 550 vakcina, a Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu po 500. Livanjski kanton dobit će 250, Zapadnohercegovački 200, Posavski 100 i Bosansko-podrinjski 50 vakcina.

Vakcine proizvođača AstraZeneca, njih 5.000 hiljada, koje je Srbija donirala našoj zemlji, namijenjene su za imunizaciju zdravstvenih radnika.

U Zavodu još čekaju odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u vezi sa doniranim vakcinama, koje ne zahtijevaju poseban, već standardni način skladištenja.

Vakcinacija bi, prema nezvaničnim informacijama, trebala početi u ponedjeljak. U narednom periodu se očekuje preostala donacija Srbije, odnosno još 5.000 doza koje će služiti za revakcinaciju.

Sastanak o epidemiološkoj situaciji, nadzoru i mjerama, planu vakcinacije i nabavci vakcina na kojem će prisustvovati premijer Federacije BiH i zamjenici premijera FBiH, te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i premijeri i ministri zdravstva kantona u Federaciji BiH, zakazan je za sutra.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79