Dogovorili se KCUS, Stomatološki fakultet i studenti: Nastava i ispiti bit će održani

Na danas održanom sastanku predstavnika KCUS-a, Stomatološkog fakulteta sa klinikama i studenata dogovoreno je da će nastava i ispitni rokovi biti održani sukladno ranije oglašenim terminima.

Time je riješen problem kojeg su imali studenti treće godine Stomatološkog fakulteta vezano za izvođenje nastave na KCUSU-u za predmete Hirurgija i Oftalmologija te provođenje parcijalnih i završnih provjera znanja u ovoj akademskoj godini.

Naime, studenti su bili u strahu da će izgubiti godinu zbog neorganizacije nastave na Medicinskom fakultetu, odnosno nepostojanju sporazuma Univerziteta u Sarajevu za izvođenje nastave ni sa jednom nastavnom bazom za akademsku 2019/2020.godine.

Na sastanku je konstatovano, kako nam je rečno, da ne postoji sporazum o izvođenju nastave izmedju UNSA-e i KCUS-a od 2017 godine.

Stomatološki Fakuktet s klinikama UNSA preuzeo je na sebe da uredno evidentira izvođenje nastave od strane KCUS-a i podrži KCUS u zahtjevu za plaćanje izvršenog posla jer fakultet sukladno Zakonu o visokom obrazovanju KS ne može zaključivati sporazum s nastavnim bazama, što je odgovornost visokoškolske ustanove, odnosno UNSA.

Dekan Stomatološkog fakulteta prof. dr. Muhamed Ajanović kaže kako je on sa svojim nastavnicima pristupio rješavanju problema.

„Oslobođen bilo kakvih emocija i vođen interesima studenata i onim što stoji u zakonu te podzakonskim aktima, pokušali smo riješiti problem. Ne bih ulazio u neproduktivne rasprave ko je odgovoran za nastanak problema vezano za nasatavu koju izvodi KCUS, jer je to odgovornost nadležnih institucija, prevashodno inspekcije, ali bih konstatirao da je problem koji se ticao Stomatološkog fakulteta razriješen“, kaže Ajanović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79