Dok Amerikanci izvode vojne vježbe u BiH i širom Evrope, Rusi “treniraju” u Srbiji

U Bosni i Hercegovini se ovih dana održava vojna vježba “Brzi odgovor 21” u kojoj učestvuju Oružane snage BiH i vojska Sjedinjenih Američkih Država.

Ove vježbe su dio velikih vojnih manevera američkih snaga nazvanih “Branilac Evrope 21”. Ovi manevri održavaju se širom Evrope, s akcentom na istočnu granicu kontinenta.

Jedna od rijetkih zemalja koje ne učestvuju u ovim vježbama je Srbija. Osim toga, interesantno je se u isto vrijeme u Srbiji održavaju vojne vježbe sa ruskom vojskom.

“Brzi odgovor 21”: Srbija jedna od rijetkih zemalja koje ne učestvuju

Riječ je o “antiterorističkim vojnim vežbama” ruske i srbijanske vojske “Zajednički odgovor 2021”, u kojima učestvuju jedinice za specijalne operacije dvije zemlje. Sa ruske strane učestvuje 200 vojnika i 11 jedinica vojne tehnike.

Na vojnim manevrima se vježba desant, uz pomoć padobranskih sistema “Arbalet”, napredovanje ka “objektu nezakonitih vojnih formacija, njegovo blokiranje i uništenje”. Pored toga, izvodi se gađanja iz malokalibarskog oružja.

“Tokom obuke se, na kopnu, vodi i u zraku, uvježbavaju taktičke radnje i postupci specijalnih jedinica u izvođenju protuterorističkih dejstava, uz korištenje naoružanja i opreme na upotrebi u Vojsci Srbije i Oružanim snagama Ruske Federacije, a bit će izvedena i taktička vježba sa bojevim gađanjem”, navode iz Ministarstva odbrane Srbije.

Iako ove dvije vježbe nisu povezane, a manevri u Srbiji su predstavljeni kao “antiteroristički”, neke stvari ipak je nemoguće ne primijetiti. Naprimjer to da se održavaju u isto vrijeme, da se koristi slična tehnika (lako naoružanje, oklopna vozila, helikopteri), a tu je i sličnost naziva – “Brzi odgovor 21” i “Zajednički odgovor 2021”.

Kako smo ranije pisali, jedan od ciljeva američkih vojnih vježbi u Evropi je upravo slanje jasne poruke potencijalnim agresorima, prvenstveno Rusiji, da ne pokušavaju nikakve provokacije na teritoriji država koje su u NATO-u, ali i onih koje sarađuju sa ovim vojnim savezom.

Dodajmo da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas nije bio na Manjači na Danu visokih zvanica u okviru vježbe “Brzi odgovor 21”, što je također loša poruka piše Klix.

Iz RS-a poručuju Amerikancima: Niste dobrodošli na Manjaču, gdje je bio “Brzi odgovor” od 22. maja do 19. juna 1992. godine


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79