Dok cijene hrane rastu, građani samo sliježu ramenima

Cijene jestivog ulja na policama u Federaciji su i dalje visoke i kreću se po litru 5,70 KM ili šest KM. Skupo je i dalje meso, šećer, brašno…, puter je do prije nekoliko dana bio oko devet KM, ali kada su mediji tome u Federaciji BiH dali pažnje, cijena se snizila pa je sada nekih šest-sedam KM, što je naravno još skupo.

U udruženjima potrošača u FBiH kažu kako uprkos ovakvoj situaciji, građani im se ne žale, između sebe komentarišu i iznose na Facebooku, ali ništa više od toga.

– Kada je krenuo rat u Ukrajini, silosi u Odžaku su bili puni pšenice, električna energija kod nas nije poskupjela, a ipak je podignuta cijena brašna. Prolazeći ovih dana kroz Posavinu mogu se vidjeti polja pšenice koja je izuzetno rodila, a dobro je rodio i kukuruz pa ćemo vidjeti kakve će cijene biti.

Tačno je da je inflacija, da je mnogo toga neopravdano poskupjelo od hrane, ali je istina da se nama u Udruženju niko od građana nije žalio da bismo mi mogli intervenisati. Nismo imali takvih prijava. Običan i pošten svijet samo sliježe ramenima i kaže: “Šta ću ja”.
Ili sjednu u hladovinu pa na Facebooku pišu kako je sve skupo, preskupo – priča za Faktor Redžo Omerbašić, predsjednik Kluba potrošača Odžak.

Razgovarali smo i sa Marinom Bagom, predsjednikom Udruženja za zaštitu potrošača Futura Mostar.

– Obraćaju nam se građani kada je riječ o povredi potrošačkih prava. Niko nam se nije žalio zbog poskupljenja, a nema šta nije poskupjelo i skuplja i dalje. Ne stoji priča da se građani bune, ne bune se, a cijene rastu. Oni se moraju pobuniti. Od vlada moraju tražiti mjere koje će rezultirati pojeftinjenjem raznih usluga.

Potrošačka korpa će do Nove godine biti za četveročlanu porodicu biti oko 3.000 KM jer svaki mjesec svjedočimo povećanju cijena i to je neka crvena linija. Ova stihija nas je već stavila u nepovoljan položaj – kaže Bago.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79