Dok građani ne stoje baš najbolje, izabrani zvaničnici stoje itekako dobro

Ekonomija u BiH grca u problemima, kažu ekonomisti. Vlast ipak misli drugačije, smanjili su nezaposlenost. Ali gledajući podatke, platežnu moć stanovništva i cijene koje su aktuelne, ekonomski, građani BiH i ne stoje baš najbolje, za razliku od izabranih dužnosnika, koji stoje itekako dobro. Prosječna plata je nešto iznad 960 KM. No, ne primaju svi ovaj iznos, mnogi imaju dosta manje.

1.394.000 je radno sposobnog stanovništva u BiH. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u februaru je zvanično bilo zaposleno više od 800.000 građana, nezaposlenih je više od 410.000. Smanjena je nezaposlenost, koja je bila izražena pojavom pandemije, U odnosu na januar skoro 5.000.

Izvor : N1

Upravo ovom cifrom, vlast se najviše hvali.

“Imamo prilično dobar povratak uposlenih na radna mjesta, koji su bili otpušteni u doba lockdowna i općenito dalje. Mi želimo sada, neke smo mjere kreirali, emitovali smo puno novca, želimo da vidimo sada kako se odražava na terenu”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Odražava se da je prosječna NETO plata od 960 KM. Platežna moć stanovnika BiH je na niskom nivou. U odnosu na decembar 2020. neto plata je manja, a opet veća u odnosu na februar iste godine.

Izvor : N1

Građani, svaku marku štede, ako se može uštediti. I ako imaju tih 960 maraka:

“To prije svega nije realna plata. To je prosječna plata. Uzeli su prosjek svih ovih velikih plata. Radnička plata ti je nekih 500-600 maraka”;
“Sa ovom platom je moguće preživjeti, ali jako teško. U stvari to je spajanje kraja sa krajem. Jasno da se mora raditi na povećanju plata. Otvaranje novih biznisa, industrija”;
“Ja se stvarno čudim kako svijet preživljava sa ovakvom prosječnom platom, kada vidim kako cijene fruktuiraju. I druge obaveze, komunalne itd.”

Minimalne plate mizerne

Ipak, minimalne plate, od kojih mnogi žive, su mizerne. U Republici Srpskoj one su od ove godine 520 KM, u Federaciji BiH znatno manje, 406 KM, zbog čega sindikat od Vlade traži da one budu 1.000 KM. Iako vlast usklađuje propise sa EU, dostizanje njihovog standarda je daleka, baš daleka budućnost

“Mi stalno gledamo da uskladimo naše propise sa EU kada su u pitanju razna poreska opterećenja. Kada su u pitanju unaprijeđenje života i stadarda građana i takvog usklađivanja sa standardom EU, tu kaskamo naravno. Puno je jednostavnije uskladiti poresku politiku i uzeti iz džepova građana”, mišljenja je Faruk Hadžić, ekonomista.

Dok se ne usklade propisi, a i plate sa EU, građani će grcati u ekonomskim problemima, ali i dugovima. Potrošačka korpa je premašila 2.000 KM. I dvoje ako radi u domaćinstvu, a imaju prosječnu NETO platu, kraj mjeseca je neizvjestan.

Izvor : N1

Iz znatiželje smo pitali građane, ako imaju, šta mogu sa 100 KM:

“100 maraka je veliko, ne samo za prosječnog, nego za malo više od prosječnog građanina”;
“100 maraka nekada dnevno nije dovoljno za četvoročlanu porodicu”;
“Cijene rastu non stop, tako da se teško odrediti. 100 maraka nijje ni nalik onih 100 maraka 97., 98., 2000.”

Nisu svi u problemima

No, nisu svi u problemima. Oni koji u sjede u Parlamenarnoj skupštini BiH naročito. Samo u prošlom mandatu su državu koštali preko 35. miliona KM na osnovu njihovih primanja. A ona izgledaju ovako. Skoro 5.000 KM osnovne plate. Koja je uz određene naknade, poput toplog obroka, paušala, rada u Komisijama i slično doseže i skoro 7.000 KM mjesečno.

Izvor : N1

Oni neće izgubiti posao, ali, recimo rudari strahuju da hoće.

“Ono što je sigurno je danas izgubiti posao, znači izgubiti mogućnost egzistencije u BiH. Nalazimo se u vrlo teškoj situaciji, gdje nemamo potrebe za radnom snagom, gdje nemamo aktivne mjere zapošljavanja, u smislu da nam školstvo obezbjeđuje nedostajuće kadrove. Imamo i situaciju da je u firmama kao što su željeznice, rudnici, postoje mnogo sektora održavanja koje se mogu kreirati, razviti i obezbjediti novo zapošljavanje onih rudara čiji će rudnici biti zatvoreni. Mi to ništa ne koristimo. Mi kao menadžeri najviše volimo da uzmemo nekoga iz vana, da uzme taj posao, a onda po definiciji i tenderu koji dizajniramo, od toga imamo ličnu korist”, kazao je Zoran Pavlović, ekonomista.

Gledajući objektivno, ekonomija BiH ne izgleda dobro. I dalje više uvozimo, nego što izvozimo robe. Javni dug je veći od 12 milijardi KM, što je 35,5 posto BDP. Zadužujemo se gdje stignemo, a sve će to vraćati građani ove zemlje. I generacije koje dolaze piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79