Dok je Zorana Tegeltije nema zime za „FRUCTA TRADE“

Firma „Frukta trade“ je jedini ponuđač i naravno pobjednik na tenderu Agrarnog fonda u Trebinju. Po ustaljenoj šemi kao iz vremena preuzimanja objekata ODP “Trgopromet” iz Dervente

Piše: Ljiljana Kovačević 

Derventska firma „FRUCTA-TRADE“ d.o.o. pobjednik je na tenderu koji je raspisao Agrarni fond Grada Trebinja za nabavku proizvoda za prodajni objekat „Treća dob“ u tom gradu. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 397.005 KM, bez PDV-a. Po ustaljenoj šemi, osnovni kriterijum, prema kojem je kao najbolji pobuđač izabran „FRUCTA-TRADE“, bila je najniža cijena, što i nije neki argument, s obzirom na to da je, kao i u mnogo slučajeva ranije, na tenderu bio samo jedan ponuđač.

Agrarni fond Trebinja, čiji je direktor Veselin Dutina, osnovao je prodavnicu „Treća dob“, odnosno prodavnicu za penzionere, kojih u tom gradu ima oko 7.800, od kojih polovina ima penziju manju od prosječne.

Pravo na karticu imaju svi penzioneri stariji od 60 godina, čije penzije ne prelaze 404 KM, koliki je iznos prosječne penzije u RS. Penzioneri koji imaju penziju do 200 KM imaju popust od 50 posto prilikom kupovine, za penzije do 300 KM popust je 35 posto, a oni sa penzijom do 404 KM imaju 25 posto popusta na artikle u prodavnici „Treća dob“.

Ugovorom je javna nabavka podijeljena na više lotova, pa će  „FRUCTA-TRADE“ opskrbiti „Treću dob“ hranom, pićem, duvanom i sličnim namirnicama, potom pšeničnim brašnom, raznim prehrambenim proizvodima, kafom, čajem i sličnim proizvodima, bezalkoholnim pićima i, na kraju, sanitarnim proizvodima.

Na zvaničnoj web stranici firme „FRUCTA-TRADE“ navodi se da predstavljaju jednu od vodećih kompanija u BiH u sektorima proizvodnje, maloprodaje kao i veleprodaje. Firma je osnovana u Derventi 1995. godine i danas ima  proizvodni sektor i „KORT“ lanac supermarketa, koji uključuje 40 maloprodajnih objekata više od 30 gradova širom BiH.

Na stranici naravno, nećete naći kako je ova derventska firma došla u posjed 40 nekretnina širom BiH. Svi ti objekti nekada su pripadali ODP „Trgopromet“ iz Devente, a Dušan Reljić, vlasnik „FRUCTA-TRADE“ u njihov posjed došao je prije nekoliko godina, zahvaljujući svesrdnoj pomoći Zorana Tegeltije, aktuelnog predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji je u to vrijeme bio ministar finansija, i Tegeltijine supruge Duške, koja je u vrijeme preuzimanja nekretnina „Trgoprometa“ bila pomoćnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

Plan bračnog para Tegeltija i  Reljića, bio je da poslovni prostori, zajedno sa Robnom kućom u centru Dervente, kao najatraktivnijim, pređu u ruke „FRUCTA-TRADE“, što se i desilo. Početak je 18. maja 2015. godine kada je objavljen oglas/poziv svim zainteresovanim licima za podnošenje ponuda za prodaju akcija preduzeća AD “Trgopromet” Derventa. Vrijednost kapitala je utvrđena na osnovu izvještaja o procjeni kapitala ODP “Trgopromet”, utvrđenog na dan 31.12.2004. godine. Kada je raspisan tender firma ODP „Trgopromet“ nije više ni postojala, a s ozbirom na to da je procjena vrijednosti kapitala tog preduzeća utvrđena 11 godina prije, bila je sasvim nerealna. Vrijednost 44 nekretnine procijenjena je na 2.922.750 KM. Osim toga AD “Trgopromet” se u oglasu predstavio kao pravni nasljednik ODP “Trgopromet”, što nije bilo tačno.

 

Prema mišljenju nezavisnih revizora iz 2014. godine, uočeno je da je AD „Trgopromet“ pojedine nekretnine potcijenilo i da treba izvršiti ispravku tih vrijednosti. Uz to, navedeno je AD “Trgopromet” nije uknjižen kao vlasnik ni na jednoj od 44 nekretnine koje su predmet prodaje. U to vrijeme opština Derventa je vodila spor protiv AD „Trgoprometa“.

Sve to nije spriječilo Reljića i bračni par Tegeltije da „FRUCTA-TRADE“ dođe u posjed tih nekretnina. Konkurs je zvanično raspisala Investiciono-razvojna banka RS (IRB RS) i bio je samo puka formalnost. Licitacija je bila naprijed pripremljena, zaobiđene su sve zakonske procedure… Tu akviziciju nije odobrila ni Vlada RS, što je bila obaveza, jer ona upravlja kapitalom (bila je vlasnik akcija) u preduzeću “Trgopromet”. Transakciju su odobrile Tegeltije, a Reljić, njihov prijatelj, za relativno malo novca dobio je imovinu vrijednu milione maraka.

Tegeltija nije pomogao Reljiću samo da se dokopa vrijednih nekretnina, već je zajedno sa bivšim načelnikom Broda, Ilijom Jovičićem (SNSD), 2015. godine isposlovao da se promijeni regulacioni plan kojim je gradska pijaca premještena na periferiju, kako bi na njenom mjestu „FRUCTA-TRADE“ izgradio svoj supermarket „KORT“. Udruženje privrednika Brod, koji su zastupali 120 vlasnika/korisnika tezgi na gradskoj pijaci, upozoravali su da će hiljadu građana na taj način ostati bez primanja, dizali su bunu, ali je klan Tegeltija-Reljić-Jovičić bio moćniji. Pijaca je izmještena, a na njenom mjestu nikao je Reljićev supermarket.

Prema podacima objavljenim na portalu Akta.ba, „FRUCTA-TRADE“ je u prošloj godini imao prihod od 172.362.145 KM, dok je ostvario dobit od 9.386.554 KM. Zanimljivo je da je 2014. godine, odnosno godinu dana prije nego što se dokopao nekretnina „Trgoprometa“, ostvarena dobit ove firme bila tek 578.309 KM, odnosno manja za 8,8 miliona u odnosu na 2019. godinu.

 

izvor: akta.ba

Kao miljenik vlasti, posebno Zorana Tegeltije, koji je godinama vladao finansijskim tokovima u RS, „FRUCTA-TRADE“ je dobio tri kredita od IRB RS. Prvi kredit Reljiću, IRB je odobrila 9. februara 2009. godine, u iznosu od 500.000 KM, drugi kredit od 4.500.000 KM odobren je 3. novembra 2010. goidne, a treći od 4.300.000 KM odobren je  4.decembra 2019. godine.

U jednom drugom slučaju, iniciranom od Evropske investicione banke (EIB), pokrenuta je istraga u vezi sa dodjelom kredita IRB-a i potvrđeno je da je su određene službene osobe IRB RS preduzimale nezakonite radnje na odobravanju kredita, kao i da je postojao spisak firmi koje su morale dobiti novac. Uglavnom se radi o firmama bliskim aktuelnoj vlasti u RS. Jedna od njih je i „FRUCT-TRADE“, koja je u poslednjih nekoliko godina doživjela poslovni bum, što u BiH malo kome teško polazi za rukom, osim ako nisu u jakoj sprezi s vlastima.

Reljićev „FRUCTA-TRADE“ je toliko finansijski uznapredovao da je postao novi akcionar „Pavlović banke“. Poslovni portal Capital objavio je da Reljićeva kompanija trenutno posjeduje 9,8 odsto akcija sa pravom glasa u ovoj banci prenosi Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79