Dok jedni ukidaju mjere, drugi u Evropi bilježe porast novozaraženih

Od početka ruske invazije na Ukrajinu pandemija koronavirusa, koja traje već tačno dvije godine, kao da je pala u drugi plan, zbog čega u BiH, kao i u nekim evropskim zemljama, dolazi do relaksiranja epidemioloških mjera.

Ipak, dnevni izvještaji pokazuju da pandemija još uvijek nije okrenula svoja leđa.

Podaci koje je objavio njemački epidemiološki institut Robert Koch pokazuju da je evidentiran porast broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Prvi put od početka pandemije koronavirusa u roku jednog dana zabilježeno je više od 250.000 novih slučajeva zaraze.

“U 9. kalendarskoj sedmici 2022. godine, više od milion slučajeva COVID-19 ponovo je prebačeno u Institut Robert Koch. Dok je broj slučajeva neznatno opao u februaru, broj prijavljenih se trenutno ponovo povećava”, navodi se u izvještaju ovog Instituta.

Procenat prisutnosti infekcije zabilježen je u gotovo svim starosnim grupama, izuzev kod mlađih od 14 godina. Njemački epidemiolozi kažu da tok pandemije u velikoj mjeri ovisi od odgovornosti građana.

Slovenija već šesti dan uzastopno bilježi porast broja pozitivnih na virus COVID-19. U srijedu je prijavljeno 2.305 novih slučajeva, što je oko 26 posto više nego u odnosu za prethodnu sedmicu.

“Kao rezultat toga, sedmodnevni prosjek novih dnevnih slučajeva porastao je za 66 na 1.857”, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije.

Broj evidentiranih slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji od početka pandemije: Screenshot

Studija koju provodi Imperial College London REACT u Velikoj Britaniji pokazuje da je od početka ovog mjeseca, od ukupno 95.000 testiranih na koronavirus, pozitivno 2,88 posto osoba.

Ovo je drugi najveći broj koji je studija zabilježila od početka testiranja u maju 2020. godine, ali predstavlja blagi pad u odnosu na prethodne nalaze iz januara.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79