Dok milioni odlaze na luksuz, 160.000 građana u BiH živi u siromaštvu

Dok milioni odlaze na luksuz, 160.000 građana u BiH živi u siromaštvu


„160 hiljada ljudi je ugroženo i siromašno. Mislim da je broj čak i veći,“ rekao je Amir Radeljaš iz Narodne kuhinje „Stari grad“.

Dok svaki šesti građanin odlazi na spavanje gladan, politički predstavnici, koje su birali ti isti građani, ne štede na luksuzu. Prema tvrdnjama opozicije, aktuelni saziv Savjeta ministara prošle godine je kupio 149 službenih vozila, čime je državni budžet, odnosno građane, opteretio za oko osam i po miliona KM. Ovo je dvostruko više u odnosu na troškove prethodne vlasti, koja je sada u suprotnom političkom taboru, tvrdi državni parlamentarac u opoziciji, Šemsudin Mehmedović, javlja N1.

„Većina ovih vozila data je na nepotrebno i neopravdano raspolaganje funkcionerima i državnim službenicima 24 sata dnevno,“ izjavio je Mehmedović.

Pored državnih ministara, koji nerijetko koriste službena vozila u privatne svrhe, 75 institucija BiH je od 2021. do 2023. godine potrošilo oko 13 miliona KM za kupovinu 244 skupocjena automobila. Predstavnici vlasti odgovaraju da se vozila moraju koristiti u obavljanju službenih dužnosti, a kritike opozicije nazivaju populizmom.

„Predložio sam i Predstavnički dom je podržao moju inicijativu da se stavi van snage stav člana 6. Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine,“ rekao je Šemsudin Mehmedović.

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, odgovorio je na optužbe: „Ne sjećam se kada je bio u vlasti i kada je kritikovao nabavke. Ako neko misli da bismo trebali putovati pješke, neka donese zakon. Mi moramo imati sredstva za rad.“

Iako je tema rasipnosti među političarima poznata, najnoviji primjer pokazuje da su četiri firme bliske SNSD-u i HDZ-u BiH najviše profitirale od nabavki. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, smatra da opozicija treba biti argumentirana u kritikama.

„Istina je da treba uvesti red i da zakoni moraju biti poštovani. Treba se osloniti na Zakon o javnim nabavkama i proceduru,“ rekao je Košarac.

Najveći iznosi budžetskog novca za kupovinu vozila otišli su Graničnoj policiji, Upravi za indirektno oporezivanje, Ministarstvu spoljnih poslova, Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara i Ministarstvu pravde. Moguće izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH, koje su stupile na snagu danas, možda će donijeti poboljšanja u procesima javnih nabavki. U međuvremenu, oni koji nemaju ni za hljeb i dalje će biti prisiljeni da ga potraže u Narodnoj kuhinji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija