Dok milioni umiru od gladi, u svijetu se godišnje baci milijarda tona hrane

U svijetu se svake godine baci blizu milijardu tona hrane, odnosno gotovo 20 posto namirnica dostupnih stanovnicima svijeta, prema izvješću koje su u četvrtak objavili Ujedinjeni narodi.

“Problem je ogroman s okolišnog, društvenog i gospodarskog gledišta”, rekao je Richard Swannel, direktor za razvoj britanske nevladine organizacije WRAP, koautor “izvješća o indeksu bacanja hrane”, koje objavljuje Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

“Ovo izvješće je do danas najopsežnije prikupljanje i analiza podataka o bacanju hrane”, ističu autori. Podaci za 2019. godinu su skupljani u 54 bogatih i zemalja u razvoju u vezi maloprodaje, restorana i kućanstava.

Zaključili su da se godišnje baca 931 milijun tona hrane, u što nisu uračunate kosti, školjke i ostali nejestivi dijelovi.

I to suprotno uvriježenom uvjerenju hrana se baca u svom zemljama, i bogatim i siromašnim, dok je prema podacima UN-a blizu 700 milijuna ljudi diljem svijeta gladno, a 3 milijarde nema pristup zdravoj hrani, od svjetskog stanovništva od 7,8 milijarda.

“Do sada se vjerovalo da se hrana baca u bogatim zemljama”, rekla je koautorica Clementine O’Connor u UNEP-u, prenosi agencija France Presse. “Ali naše izvješće pokazuje da u svakoj zemlji koju smo pratili postoji problem bacanja hrane u kućanstvima”.

Od 121 kilograma hrane koje se svake godine baci po stanovniku Zemlje, 74 kilograma ili puno više od polovice sa baca u kućanstvima.

U postotku hrane koja je na raspolaganju potrošačima, 11 posto se baca u kućanstvima, 5 posto u restoranima i 2 posto u maloprodaji.

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), sastavila je izvješće o “gubicima” hrane na razini poljoprivredne proizvodnje i distribucije.

Prema tim podacima, oko 14 posto namirnica u svijetu je izgubljeno i prije nego stignu do tržišta, vrijedne oko 400 milijarda dolara godišnje, ili blizu austrijskog BDP-a.

“Da su otpad i gubitak hrane zemlja, bio bi to treći svjetski proizvođač stakleničkih plinova”, upozorio je Richar Swannel. “Sustav prehrane mora se popraviti ako se želimo boriti protiv klimatskih promjena, a jedan od prioriteta je zbrinjavanje otpada”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79