Dok mladi odlaze penzioneri se zapošljavaju

U godini masovnog odlaska radne snage u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, uglavnom zbog loših uslova rada, javnost je šokirala informacija o zaposlenju penzionera i bivšeg narodnog poslanika, Ilije Stevančevića, kao savjetnika u Vladu Republike Srpske.

Što je još šokantnije, predstavnici vladajuće garniture ne vide ništa loše u tome, pravdajući se drugim radnim mestima na kojima su takođe penzioneri. O eventualnom odricanju barem jednog primanja iz budžeta niko ne govori, a pogotovo ne o radnoj sposobnosti.

Potreban je penzioner, bivši narodni poslanik sa završenom Višom upravnom školom i položenom razlikom predmeta na Fakultetu političkih nauka, po mogućnosti osamdesetdvogodišnjak.

Tako bi otprilike trebalo da zvuči oglas za radno mjesto savjetnika za penzijsko osiguranje u Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite RS koje je dobio Ilija Stevančević.

Stevančević je izjavio da ne vidi ništa sporno u svemu tome, te čak poručio da on okreće točak istorije u Republici Srpskoj, jer će zahvaljujući njegovim prijedlozima ekonomija Srpske krenuti u pozitivnom smjeru.

Obrazlažući imenovanje Ilije Stevančevića u Parlamentu Srpske, za svog savjetnika, Duško Milunović je rekao kako on nije jedini penzioner na takvoj poziciji. Ovu izjavu su opozicioni predstavnici dočekali na nož.

Medijsku pompu je nedavno izazvalo i imenovanje Seke Kuzmanović, koja je otišla u penziju iz fotelje direktora Elektrokrajine. Ipak, penzija je očigledno bila nedovoljna za život, pa je Kuzmanović uskoro dobila posao savjetnika Zore Vidović, ministra finansija RS, i naravno još jedno primanje iz budžeta.

U grupu penzionera koji su se snašli pod stare dane svakako spada i Slobodan Gavranović, bivši SNSD – ov gradonačelnik Banjaluke, koji sada, iako je u penziji, predsjedava Nadzornim odborom Pošta Srpske.

Analitičari kažu da je pozicija savjetnika u institucijama i ministarstvima potpuno pogrešno predstavljena i potcijenjena.

Pozicije savjetnika u Republici Srpskoj su izgleda najpoželjnije, a uglavnom se dobijaju kao nagrada za dobro urađen politički zadatak. Ne treba zaboraviti ni vrtoglavi broj 17, broj savjetnika Milorada Dodika dok je bio na poziciji Predsjednika Republike Srpske, prenosi RTV BN.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79