Dok policija građane na ulicama upozorava da pravilno nose maske, kriminalci obijaju pumpe, prodavnice…

Sarajevska policija se u posljednjih nekoliko dana svojski angažovala da građane u centralnim dijelovima grada natjera da pravilno nose maske. No, istovremeno se u perifernim naseljima svakodnevno dešavaju razbojništva i druga krivična djela. Tako je od 28. februara do osmog marta u Sarajevu zabilježeno devet razbojništava koja su se uglavnom dešavala na području opština Novi Grad i Ilidža te po jedno u Novom Sarajevu i Centru.

Prekršajne kazne

Na udaru kriminalaca uglavnom su bile trgovine, te pumpe, ali i slučajni prolaznici. Trgovinska radnja Amko, uz prijetnju pištoljem, opljačkana je u Ulici Butmirska cesta na Ilidži, kao i u Prijedorskoj ulici u Novom Gradu. Opljačkan je Bingo na Teheranskom trgu na Saraj-Polju, Konzum na Trgu ZAVNOBiH-a na Alipašinom Polju, te kladionica Sport Plus na Trgu Barcelone (naselje Mojmilo). Opljačkana je benzinska pumpa Hifa Oil u Ulici igmanskih bataljona na Ilidži, te nekoliko građana u Aleji lipa u Novom Sarajevu, Ulica nova, na Skenderiji, te u Ulici Kovačevac na Ilidži.

Za to vrijeme po nalogu Vlade KS-a policija patrolira centrom grada i sankcioniše građane koji nemaju zaštitne maske. Tako su se nedavno iz MUP-a KS-a pohvalili da su samo za 24 časa prekršajno kaznili 149 osoba po 500 KM zbog nenošenja zaštitnih maski.
“Ako je pripadnicima MUP-a KS-a naređeno da rade na kažnjavanju prekršaja koji čine građani, to ne znači da bi trebali zapostaviti djelovanje na sprečavanju i suzbijanju kriminaliteta, jer je to njihova osnovna zadaća i za to su plaćeni”, kaže za Oslobođenje Irma Deljkić, doktorica kriminalističkih nauka, vanredna profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Ona dodaje da loša ekonomska situacija može uzrokovati porast kriminaliteta te da policija mora, prije svega, osigurati imovinu i živote građana. Pojašnjava da i u policiji vjerovatno ima mnogo osoba na bolovanju zbog ovog respiratornog virusa, te da se moraju organizovati kako rad na sprečavanju i suzbijanju kriminaliteta ne bi bio nauštrb rada po prekršajima.

Prekršajne prijave

Dok policija u Sarajevu čak ulazi u tramvaje i trolejbuse kako bi sankcionisala građane bez zaštitnih maski, za to vrijeme njihove kolege iz drugih kantona na to i ne pomišljaju. Naš sagovornik iz MUP-a USK-a ističe da su i oni dobili naredbu da sankcionišu građane bez maske.
“Međutim, mi to ne radimo. Uglavnom se ljudi upozoravaju i to je sve. Pošto je nekoliko slučajeva već palo na sudu, policija više i ne piše prekršajne prijave”, kaže sagovornik Oslobođenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79