Dok radnici štrajkuju i traže plaće, direktor Rekić na putovanju u Egiptu

Radnici Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići u generalnom su štrajku od 22. novembra, a razloga je više, od doprinosa koji nisu uplaćivani od marta, četiri plaće koje nisu dobili, ali i posla kojeg, kako nam rekoše, nemaju od kraja 2019. godine.

Za stanje u kojem se nalaze optužuju menadžment firme, na čelu sa direktorom Mehom Rekićem, ali i više instance, nadležno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i ministra Nermina Džindića, ali i cjelokupnu Vladu Federacije BiH sa premijerom Fadilom Novalićem.

Od marta nisu uplatili doprinose

– Od marta nam nisu uplaćeni doprinosi, a od juna ne dobijamo ni plaće, s tim što imamo utuženih još osam ličnih dohodaka iz 2016. godine. Osim toga, mi od kraja 2019. nemamo sklopljen nijedan ugovor za posao kako bismo zaradili plaće. Apsurdno je da mi kao remontna firma najmanje deset godina nemamo ugovora sa Ministarstvom odbrane BiH. Posljednji ugovor sa njima je bilo jedno borbeno sredstvo, što je sve što smo uradili u spomenutom vremenu. Jedva čekamo da dobijemo posao i zaradimo plaće koje su da budem iskren minimalne i kreću se od 500 do 600 KM – kaže Esnef Begović, predsjednik Sindikalne podružnice TRZ Hadžići.

I dok radnici štrajkuju i traže da im menadžment firme osigura posao, direktor Rekić je, kako nam rekoše okupljeni radnici, “na službenom putovanju u Egiptu”.

Čude se kako je Meho Rekić, kao penzionisani policajac iz Bihaća, uopće postavljen za direktora firme i pitaju zar BiH nema mlađe i školovanije ljude koji bi vodili preduzeća.

– Rekić nam godinama iznosi neke svoje vizije, milionske projekte, ali se sve svodi na priču. Prije štrajka nam je obećao da će nam isplatiti četiri plaće i da će dati neopozivu ostavku. Kad je došao prvi, negdje je “namakao” dvije plaće bez doprinosa – govori Agan Bajrić, član štrajkačkog odbora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Kažu i da u preduzeću još nije implementiran ni novi Kolektivni ugovor Sindikata metalaca i poslodavaca, čime bi radnicima bila osigurana veća satnica sa postojećih 2,70 na 3,50 KM.

– Rekić se oglušio i na to. Sve što je mogao, snizio nam je. Kartu za prijevoz snizio je na 30 KM, što nema nigdje, ili imate kartu ili je nemate. Osim toga, direktor izmišlja radna mjesta i dovodi u firmu neke svoje ljude za koje ne znamo ni šta rade. Imamo čovjeka koji je pod kirijom, dužan nam je 50.000 KM, to je novac za plaće našim radnicima. Međutim, od direktora ne možete saznati ništa. Da li su to neki njihovi talovi, to samo Rekić zna – dodaje Bajrić.

U međuvremenu, radnici su dobili informaciju i da im je Nadzorni odbor nelegitiman, a od prije dva dana blokirani su im i računi u dvije banke.

– Što se tiče Nadzornog odbora, navodno neko na višoj instanci nije na vrijeme uradio posao koji je trebao – kaže Begović.

Od radnika saznajemo kako TRZ Hadžići ima dug od oko četiri miliona KM.

– Rekić nam je stvorio ogromne dugove, mi smo u štrajku jer nemamo plaća, doprinosa i posla, a on je na nekakvom sajmu u Egiptu. Kažu Vlada FBiH nam može pomoći, možda i može, ali Rekić je direktor i prvenstveno je on taj koji nam treba osigurati posao i plaću. Ne mogu se sjetiti kada smo imali neki veliki posao. I ono što smo do prije nekoliko mjeseci imali primanja, izdvajana su od prodaje objekata. Da to nismo zaustavili, prodali bismo sve – napominje Bajrić.

Tehničko-remontni zavod Hadžići jedini je remontni zavod na području Federacije BiH, a njegova osnovna djelatnost je remontovanje borbene tehnike za Oružane snage BiH. No, posao ne dobijaju.

– Vjerujem da Oružane snage BiH imaju svoje male remontne radionice koje do nekog nivoa mogu raditi. Dalji posao bi trebao obavljati firma koja ima uvjete za to, odnosno TRZ Hadžići. Ali to se ne dešava. Mi smo krajem 2019. remontovali haubice za Vojsku Crne Gore. Ako njima valjamo, što ne bismo valjali i našim oružanim snagama. Imamo osjećaj kao da nas neko namjerno gura u zapećak, kako bi se nekome drugom “namakao” posao – ističe Begović.

Esnaf Begović

Bajrić kaže kako ne može vjerovati da godinama sa Ministarstvom odbrane BiH nije zaključen nijedan posao.

– Mi smo ranije svašta radili od zaštitne opreme – pancira, vizira, sanduke za preduzeća Igman u Konjicu, Pretis, Zrak, ali i tenk. Sad trenutno radimo RPG (ručni lanser raketa). To nam je glavni proizvod, ali nikako da nađemo kupce – navodi Bajrić.

Traže da direktor podnese ostavku

Nekad prosperitetno preduzeće, osnovano daleke 1955. godine, u kojem je radilo 1.700 radnika, danas TRZ Hadžići broji svega 40-ak. Radnici ističu kako nikada nisu bili u goroj situaciji.

– Na minimimu smo minimuma, kada je riječ o broju radnika. Sve službe su dovedene na jednog ili dva čovjeka. Tako je i u proizvodnji, trenutno na svakom poslu kojim smo se bavili, kao što su tenkovski i automehaničar, art-mehaničar, imamo po jednog čovjeka – navodi Begović.

Nakon svega razočarani radnici od Rekića zahtijevaju da podnese ostavku, a od Džindića i Vlade Federacije BiH da ih što prije prime kako bi, kako kažu, pokušali iznaći rješenje za dugogodišnju agoniju kroz koju prolaze.

– Već smo tražili da nas Džindić primi. Ovih dana je imao prečih stvari oko rudara, ali se nadam da će uskoro naći vremena i za nas. Ono što je sigurno je da mi nećemo odustati od štrajka sve dok se naši osnovni zahtjevi ne ispune, a to je isplata zaostalih plaća, uplata doprinosa, uvezivanje radnog staža i naravno posao – poručili su radnici TRZ Hadžići za Faktor.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79