Dok se oslobađaju dijelovi Ukrajine, Rusija tvrdi da se pregrupišu

Nakon što su u prethodnim danima ukrajinske trupe u silovitom naletu oslobodile nekoliko većih gradova u regiji Harkova, rusko ministarstvo odbrane se konačno oglasilo o borbama u ovoj regiji.

Iz ruskog ministarstva odbrane su saopćili da su se ruske trupe iz Balakleje i Izuma povukle i regrupisale u regiji Donjecka kako bi ostvarili zadatak “specijalne vojne operacije” i oslobodile Donbas.

“U tu svrhu, u roku od tri dana provedena je operacija za ograničavanje i organiziranje prebacivanja grupe trupa Izuma-Balakleje na teritoriju Narodne Republike Donjeck”, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Dodali su da su u svrhu izvođenja ovih planova provedene “ometajuće i pokazne aktivnosti s označavanjem stvarnih akcija postrojbi”.

“U tri dana uništeno je više od dvije hiljade ukrajinskih i stranih boraca, kao i više od 100 oklopnih vozila i artiljerijskih jedinica”, navodi se u saopćenju.

U međuvremenu ukrajinske trupe su od početka ofanzive na ovom dijelu ratišta oslobodili važne strateške gradove Balaklaj, Kupjansk, Izjum, a pojavile su se tvrdnje da je oslobđen i Liman.

Rusija je i ranije vojne neuspjehe pravdala aktima “dobre volje”. Tako je se iz “humanitarnih razloga” ruska vojska povukla sa sjevera Ukrajine i okolice Kijeva, a isto objašnjenje je iskorišteno i za povlačenje sa Zmijskog otoka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79