Dok se problemi nagomilavaju: Ni danas nije izabran komesar MUP-a HNK

Iako je Vlada Hercegovačko neretvanskog kantona trebala danas u Mostaru održati sjednicu na kojoj bi se uz ostalo razmatralo i imenovanje direktora policije tj komesara MUP-a HNK, do toga nije došlo.

„Nakon uvodne rasprave, na zahtjev ministara iz SDA, a zbog, kako su naveli, potrebnih dodatnih konsultacija, sjednica Vlade je odgođena i bit će održana najkasnije u roku od 7 dana. Točnije, do današnjeg dana se ima održati danas odgođena sjednica“, rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK.

Ministri iz SDA su se žalili na ponuđeni prijedlog resornog ministra Slađana Bevande iz HDZ-a, navodeći kako on pokušava na poziciju komesara instalirati čovjeka koji nema potrebne uslove za to, a koje jasno određuje Zakon o unutrašnjim poslovima HNK. A zakon kaže da se samostalni inspektor na poziciju komesara može imenovati samo u slučaju da nema glavnog inspektora u MUP-u, što nije slučaj u HNK, gdje imaju ima dva glavna inspektora.

Istaknuli su kako su glavni inspektori u MUP-u HNK Bošnjaci i kako ne žele vjerovati da je ministru Bevandi važnija nacionalna opredijeljenost od kompetencija i zakona o imenovanju na ovu važnu funkciju.

Izbor komesara policije ovog kantona je sporna tačka zbog koje se ministri u kantonalnoj Vladi već godinama ne mogu složiti oko imanovanja čelnog čovjeka policije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79