DOK SE SARAJEVO GUŠI U SMOGU, STRUČNJACI I LJEKARI SAVJETUJU: NAJBOLJE DA SE NE IZLAZI IZ KUĆE

Glavni grad Bosne i Hercegovine jučer je, prema zvaničnim mjerenjima instrumenata koji se nalaze u ambasadama SAD širom svijeta, bio najzagađeniji grad na svijetu.

Pesimistično zvuče i prognoze koje nam govore da se i u narednim danima očekuje zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Ljekari su građanima u BiH poručili da se ne zadržavaju dugo na zagađenom zraku, osim ako ne moraju, a stručnjaci naglašavaju da se svake godine ponavlja ista stvar.

Tako je pulmolog, dr. Zehra Dizdarević objasnila da je najbolje koristiti respiratorne maske.

– Nemamo nikakve prave zaštite od silnog zagađenja osim respiratornih maski. Kada je u pitanju šteta od aerozagađenja, više postaje apsurdno pričati. Najbolje bi bilo da se nigdje ne izlazi iz kuće, ali, nažalost, to nije moguće – kaže Dizdarević.

Istaknula je da su posebno na udaru dišni putevi.

– Sitne čestice koje se nalaze u zagađenom zraku prolaze skroz u dišne puteve i tu prave oštećenja. Još gore je kada osoba konzumira cigarete ili nargile – navodi ona.

Sve navedeno dovodi do pojavljivanja plućnih bolesti.

– Glavobolje, dekoncentracija, trnjenje u rukama, svrbež kože posljedice su koje se osjećaju nakon udisanja ovako zagađenog zraka. Gornji dišni putevi, nos i sinusi, su na udaru. Također, bronhitis je učestao u ovakvim situacijama – kazala je Dizdarević.

Martin Tais, ekspert za klimatske promjene, kazao je da će se ovakve situacije ponavljati svake godine dok se ne poduzmu mjere iz 70-ih godina, piše Avaz.

– Još prije 40 godina napravljen je plan da se izbaci ugalj iz Sarajeva i ogromna sredstva su data za uvođenje plina. Sada je porastao i broj automobila u Sarajevu, ponovo se vratio ugalj, loži se sve i svašta, i to je najveći problem. Dok se to ne riješi, zdravlje će nam biti ugroženo. To je na vladama da riješe – kazao je Tais i dodao:

– Ne možemo više gledati u nebo i čekati kišu, vjetar – zaključio je Tais.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments