Foto: OHR
Dok se u RS-u uče sporne sadržaji u školama, Schmidt u Livnu rješava prioritet: Isprobava i ocjenjuje kvalitet sira

Dok se u RS-u uče sporne sadržaji u školama, Schmidt u Livnu rješava prioritet: Isprobava i ocjenjuje kvalitet sira


Dok učenici u Republici Srpskoj izučavaju sporan sadržaj u kojem se ratni zločinci predstavljaju u pozitivnom svjetlu, visoki predstavnik Christian Schmidt, čini se, ima preča posla – poput kušanja livanjskog sira.

Dok se školski programi u jednom dijelu zemlje bave historijskim revizionizmom, Schmidt se posvetio degustaciji mliječnih proizvoda, što izgleda predstavlja prioritet br. 1 na njegovoj agendi.

U pratnji direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemila Hajrića, Schmidt je obišao Mljekaru Livno, gdje se, umjesto o političkoj situaciji, razgovaralo o siru s geografskom oznakom porijekla.

“Ovakvo priznanje može se postići samo predanim radom,” izjavio je visoki predstavnik, zaboravljajući, čini se, da i obrazovanje možda zaslužuje sličan nivo pažnje.

Dok se u školama u RS izučava sporan narativ, visoki predstavnik se očito osjeća pozvanim da promovira kvalitet tradicije kroz sir.

Možda su kritike na račun obrazovnog sistema samo mali problem u poređenju s autentičnošću livanjskog sira, koji je, kako Schmidt kaže, pravi primjer očuvane tradicije.

U svakom slučaju, prioriteti su jasno postavljeni – prvo sir, pa možda nekad kasnije obrazovanje



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija