Dok se u Srednjobosanskom kantonu morate smrzavati na terasi, u Zenici možete piti kahvu bez problema

Imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i sve veći pritisak na zdravstvene ustanove, prevashodno Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj, Vlada ZDK-a na današnjoj izvanrednoj sjednici donijela je, na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, set novih mjera s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

Vlada je produžila naredbu koja se odnosi na zabranu rada vrtića, s tim da je ovim ustanovama omogućeno da nastave rad nakon što od Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dobiju pozitivno mišljenje o ispunjavanju biosigurnosnih mjera.

– INZ će već danas započeti kontrolu, tako da je moguće da predškolske ustanove koje budu ispunjavale uvjete počnu s radom za nekoliko dana – rekao je premijer ZDK Mirnes Bašić, napominjući da je naredbom obustavljen rad igraonica za djecu.

Naredbom je zabranjen rad kladionica, izuzev online klađenja. Zabranjeno je izvođenje muzike “uživo” u ugostiteljskim objektima i posluživanje nargila-šiša. Zabranjene su sportsko rekreativne aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev treninga i natjecanja sportskih klubova koji sudjeluju na natjecanjima na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Naredbe ostaju na snazi 14 dana, za koliko je produženo važenje ranije donesenih naredbi koje se odnose na ograničenje kretanja, ugostitelje, te obveze policije i inspekcije.

Bašić je istakao da je Vlada razmatrala i mogućnost uvođenja još restriktivnijih mjera, uključujući zabranu rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara, ali da se zasad insistira na poštivanju postojećih mjera.

– Ukoliko se situacija ne poboljša bit ćemo primorani uvesti potpuno zatvaranje, ali sam optimista i vjerujem da ukoliko se naši građani budu pridržavali minimalnih propisanih mjera i ukoliko policijski i inspekcijski organi budu kontrolirali provođenje mjera, nećemo doći u tu situaciju i da naš zdravstveni sustav s ovim mjerama neće doći u kolaps – rekao je Bašić.

Naglasio je da je Vlada spremna i da će iznaći sredstva nadoknaditi štetu svim subjektima kojima je zabranjen rad ovim naredbama.

Vlada je naložila privatnim zdravstvenim ustanovama da higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja na području kantona svakodnevno vrše prijavu novih potvrđenih slučajeva oboljenja, kako bi se upotpunila evidencija koju vodi javni sektor.

Svim vjerskim institucijama naloženo je da se prilikom održavanja vjerskih obreda pridržavaju procedura i higijensko-epidemioloških mjera izdatih od INZ-a, koje su objavljene na službenoj web stranici www.inz.ba, kao i da se striktno pridržavaju procedura i preporuka za dženazu/sahranu osoba preminulih od COVID-19 izdatih od INZ-a, koje su također objavljene na službenoj web stranici www.inz.ba.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK-a Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, sa stalnim blagim povećanjem broja novooboljelih.

Naveo je da u prethodnom tjednu usporen brzi rast broja novooboljelih i smrtnih ishoda, što ukazuje da su mjere koje je donijela Vlada imale učinka, ali da je pritisak na KBZ i Opću bolnicu Tešanj još uvijek veliki.

– Idemo postupno s uvođenjem mjera. Mjera zabrane rada predškolskih ustanova već je dala određene rezultate, ali to nije dovoljno i u skladu s epidemiološkom situacijom predložili smo nove mjere, koje je Vlada usvojila – rekao je Jupić, pripćeno je iz Press službe ZDK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79