Dok se Zakon o šumama prilagođava pojedincima u ŠPD-u “Unsko-sanske šume” nikad gore stanje

Dosada su se sjednice Skupštine USK odražavale samo zbog imenovanja nove Vlade, a od sutra će se novi poslanici napokon početi baviti pravim problemima koji su zadesili Unsko-sanski kanton.
Jedan od najveći problema na Unsko-sanskom kantonu koji trenutno pravi najveću štetu, svakako je u ŠPD “Unsko-sanske šume”.
Ne možemo a da ne napomenemo da je početkom mjeseca novembra smjenjen generalni direktor ovog preduzeća i imenovan vršioc dužnosti. U trenutku smjene višak prihoda nad rashodima (neto dobit) za prvih deset mjeseci je bio nešto više od 1.590.000 KM. Od smjene do danas organi firme su se bavili samo izmjenom statuta u par navrata i prilagođavanjem potrebnih uslova kadrovima koji će u budućnosti biti u organima ŠPD-a.
Proizvodnja drvnih sortimenata je minimalna što je rezultiralo smanjenjem neto dobiti na svega 483.042 KM. Isto se nastavilo i u prva dva mjeseca 2019. godine. I ako se u pregovorima za prodaju pokretne i nepokretne imovine drvne industrije Sanica sa potencijalnim kupcem i investitorom iz Bosne i Hercegovine (jedna od najuspješnijih firmi u BIH) stiglo poprilično daleko, kadrovske promjene i poslovna dezorjentiranost su i ovaj esencijalni problem za stanovništvo Sanice i Ključa potisnule u drugi plan. Kako saznajemo ni sirovina za takvo buduće preduzeće nije osigurana tako da je izvjesno da ni od ove investicije neće biti ništa već ćemo i dalje gledati ruševine od nekadašnjeg giganta drvne industrije Sanica. Ono što je izvjesno da ćemo imati povećanje cijena ogreva jer su organi ŠPD donijeli odluku o povećanju cijena ogrjevnog drveta. Mnoge pilane su raspustile radnike u nedostatku sirovine, a još nije počela ni isporuka za penzionere.
Mnogobrojna mehanizacija nevedene firme još uvijek nije u pogonu. A sve naprijed navedeno nije ni čudno kad uzmete u obzir činjenicu da jedno od najznačajnijih preduzeća na USK-u nema niti Skupštine preduzeća, niti Nadzornog odbora, niti direktora. Svima je istekao mandat od 90 dana na koji su bili imenovani. Upitna je isplata plata i ličnih dohodaka radnika kao i redovno servisiranje obaveza. Kada pitamo radnike ove firme kako im je trenutno, od sviju dobijemo identičan odgovor: “NIKAD GORE”.
Međutim, ne nazire se kraj problemima. Na sutrašnjoj sjednici Skupštine, pored svih tačaka dnevnog reda, pa čak i tačke koja se odnosi na Budžet Unsko-sanskog kantona za 2019-tu godinu koji je većinom sličan kao i svih prethodnih godina, nama najzanimljivija tačka je svakako nova izmjena Zakona o šumama u kojoj će najviše ispaštati uposlenici dvije veoma važne firme na našem kantonu, a to su ŠPD “Unsko-sanske šume” i Kantonalna Uprava za šumarstvo Unsko-sanskog kantona.
Ne moramo napominjati građane Unsko-sanskog kantona da se u posljednjih godinu dana puno pisalo o šumama na našem kantonu ali i čuvarima šuma (lugarima) koji su po novom Zakonu o šumama trebali preći iz Kantonalne Uprave za šumarstvo u ŠPD “Unsko-sanske šume” kako bi ŠPD napokon preuzeo kontrolu nad šumama i popisao pravo stanje na terenu.
Skupština je tad izglasala novi Zakon, lugari su dobili otkaz u Kantonalnoj Upravi za šumarstvo, ali je zbog birokratskih razloga samo nekolicina uspjela preći u ŠPD. Kako smo tada pisali, ostali su morali sačekati da sud donese odluku o njihovim pojedinačnim žalbama da bi se nakon toga sklopio sporazum sa prestalim bivšim radnicima Kantonalne Uprave za šumarstvo tj. novim radnicima ŠPD-a.
Međutim, ovaj problem još uvijek nije riješen. Što bi naš narod rekao, kako tad, tako i danas. Imenovana je nova Vlada USK, u Skupštinu USK je formirana nova većina, ali po ovom pitanju još ništa nije urađeno. U nekoliko navrata našem portalu su se obratili pojedinci koji su u svim ovim birokratskim forama naših političara ostali bez posla i bilo kakvih novčanih primanja te su na rubu egzistencije. Pokušavali su preko medija doprijeti do političara da se što prije pronađe rješenje njihovog problema, ali i to je bilo bezuspješno. Nakon skoro 3 mjeseca, zakazana je sjednica SKupštine USK, a poslanicima su tek danas poslani materijali kao dopuna u kojem se predlaže nova izmjena Zakona o šumama i ponovno vraćanje lugara u sastav Kantonalne Uprave za šumarstvo USK. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Dok se naši političari igraju “politike” i međusobnog prepucavanja, lugari i njihove porodice su dovedene na rub egzistencije.
Ovako važan materijal koji odlučuje o sudbinama ljudi, poslati samo dan prije sjednice je krajnje neozbiljno i govori o tome koliko je uopšte političarima stalo da riješe ovaj gorući problem.
Dok naši političari raspravljaju o ovom problemu, lugari ne rade svoj posao, a kad lugari ne rade svoj posao, Unsko-sanskom kantonu se nanosi šteta ilegalnom sječom, prenosi Krajina.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79