Dok su rudnici stvarali višak radnika, privatne firme su zarađivale milione

Praznik rada ove godine rudari će provesti na ulici tražeći svoja prava. Za prvi maj Sindikati rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede najavili su protestni marš, a za deseti maj najavljen je generalni štrajk

Piše: Azra Omerović

 

Za razliku od prethodnih mjeseci rudari Rudnika Kreka u Tuzli krajem marta nisu morali organizovati štrajk da bi im bile isplaćene plate i topli obrok. Umjesto štrajka, za prvi maj najavljen je protesni marš rudara iz svih sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede.

Od početka godine rudari su više puta su protestovali. Prvo im nisu bile isplaćene plate zbog blokada računa rudnika, zatim im je isplaćeno samo 70 posto plate. Doprinosi im godinama nisu uplaćivani.

 

odluka1

 

Kada su rudari Rudnika Kreka odlučili da tuže rudnike zbog neisplaćenih doprinosa dobili su prijetnje od sindikata. Iste te sindikalne organizacije tek su se 2021. godine dosjetile da trebaju biti podnijete krivične prijave protiv svih rukovodilaca u periodu od 2012. do 2017. godine, odgovornih za neplaćanje poreza i doprinosa. Za razliku od rudara ti bivši direktori i rukovodioci su tužili rudnik i dobili tužbe. Kada su se za isto odlučili i rudari, sindikat je od uprave Rudnika Kreka za njih tražio sankcije. Dok sindikalne organizacije prijete, direktor Kreke “apeluje” na radnike da se suzdrže od tužbi inače njihove kolege neće dobiti plate.

Ista praksa je i u drugim rudnicima. Tako su Uprava i Sindikat Rudnika Breza “zamolili” i pozvali “na savjesno ponašanje” 27 radnika, koji su tužili Rudnik – odustanite od tužbi, jer u protivnom neće biti isplaćene plate za hiljadu vaših kolega i rudnik će otići u stečaj.

 

breza1

 

Protestni marš pod sloganom “Ne nehumanom i nepravednom restrukturiranju rudnika” samo je upozorenje prije generalnog štrajka zakazanog za deseti maj. Reorganizacija rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede podrazumijeva otpuštanja više od hiljadu radnika. Problem za sindikate je i uplata i uvezivanje staža za ove radnike. O višku radnika u rudnicima početkom godine govorio je i generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Broj trenutno uposlenih u rudnicima veći je od broja neophodnih za planiranu proizvodnju potrebnih količina uglja, a taj broj je oko 2.200 uposlenika. Ovaj broj se isključivo odnosi na administrativno osoblje, dok je naglašen nedostatak proizvodnih radnika”, reći će Andelija.

Nedostatak proizvodnih radnika rudnici su rješavali izdvajanjem milionskih iznosa privatnim firmama. Tako godinama unazad Uprava Rudnika Kreka ima običaj da dok njihovi rudari štrajkuju, iznajmljuju radnike od privatne firme. Godinama je to jedna te ista firma- Rudar iz Tuzle.

U više navrata pisali smo o tome.

Polovinom 2016. godine, iako su tvrdili da imaju višak radnika, federalni rudnici angažovali su rudare iz privatne kompanije “Rudar”, koja je za tri godine imala prihod od 45 miliona maraka! Većina – skoro 90 posto prihoda – obezbjeđena je na osnovu ugovora o iznajmljivanju radne snage rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U 2017. godini firma Rudar iz Tuzle dobila je 20 tendera u vrijednosti 12,4 miliona maraka od rudnika u sklopu koncerna Elektroprivrede. Na 14 tendera ova firma je bila jedini ponuđač. Većina poslova koje je dobila firma Rudar odvija se na području Tuzlanskog kantona. Ista praksa nastavljena je i narednih godina.

Kada je polovinom prošle godine oko 1.700 Krekinih rudara zbog neisplaćene plate za juli pokrenulo radnički neposluh, te su obustavili rad u rudnicima Mramor i Šikulje, iz sindikata rudara tada su navodili da plate nisu dobili zato što su blokirani računi rudnika zbog duga od pet miliona maraka. Četiri dana ranije Uprava Rudnika Kreka sa privatnom firmom Rudar iz Tuzle potpisala je ugovor vrijedan 1,1 milion maraka za izradu jamskih prostorija.

Ponovo ove godine novca za Krekine rudare nije bilo. Osim nedostatka novca, rudari su i pod pritiskom vlastitog sindikata. Najavljuje se uvođenje prekida rada pravdajući to zastojem u proizvodnji i padom prihoda a sindikat prijeti ukidanjem svih naknada, paušala i privilegija ako rudari ne povuku tužbe za uplatu doprinosa.

Samo ove godine u martu, već dva puta rudari su obustavljali proizvodnju. Dok je dvije hiljade rudara Rudnika Kreka stupilo u generalni štrajk i obustavilo proizvodnju Uprava je u isto vrijeme trošila milione za usluge privatnih firmi – od iznajmljivanja mašina do angažovanja zaštitarskih agencija.

Situacija nije ništa bolja ni u drugim rudnicima. Dan prije najavljenog prvomajskog protesta, na portalu javnih nabavki objavljena je i odluka Rudnika mrkog uglja Đurđevik o angažovanju radnika firme Rudar za izradu jamskih protstorija. Vrijednost ugovora 600 hiljada maraka bez PDV-a.

Podsjetimo i da u rudnicima desetine miliona maraka bivaju potrošeni za iznamljivanje radnih mašina od privatnih firmi čija usluga nekada nadmašuje cijenu nove mašine. U međuvremenu, rudarima koncerna Elektroprivrede dostavljen je poziv za “iskazivanje interesa za sporazumni prestanak ugovora o radu uz isplatu posticajne otpremnine”.

Uz čestitke povodom prvog maja praznika rada, iz uprave rudnika rudare su podsjetili da su drugi i treći maj za njih radni dani.

prvi

(zurnal.info)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79