Dok traje moratorij: Kanton Sarajevo uskoro bi se mogao zatrpati smećem

Skupština KS usvajanjem moratorija o zabrani zapošljavanja i imenovanju nadzornih odbora dovela je KJKP Rad pred kolaps jer ne mogu nabaviti gorivo, registrovati vozila, a i ostali su bez velikog broja radnika koji su radili na određeno vrijeme, sa kojima ne mogu više produžiti ugovore.

– Blokirane su osnovne funkcije preduzeća jer se ne mogu potpisati ugovori za nabavku opreme i goriva iznad 50 hiljada maraka. Zbog toga imamo probleme u nabavci rezervnih djelova, obavljanja tehničkog pregleda i registracije vozila jer nismo u mogućnosti na legalan način to uraditi – kazao je za Faktor Mirsad Hošić, v. d. direktora KJKP Rad.

Rezultat je 41 parikirano vozilo u krugu preduzeća jer nisu registrovana, nema rezervnih djelova za njihovu popravku. To su kamioni za odvoz otpada, mašine za čišćenje ulica i ako se ovo brzo ne riješi Kanton Sarajevo će biti zatrpan smećem, upozorava Hošić.

– Sa 15. novembrom ostat ćemo bez 43 radnika, a 31. decembra istječe ugovor za 70 radnika kojima istječe ugovor na određeno vrijeme. Imamo i problema sa koronavirusom i neki naši radnici su oboljeli i u izolaciji su i već se nalazimo u teškoj situaciji. Zbog moratorija su poništeni raspisani konkursi za prijem radnika na neodređeno vrijeme za koje smo dobili saglasnost Vlade KS – kaže Hošić.

Ukupan broj angažovanih ljudi na određeno vrijeme od tri, četiri mjeseca i jednu godinu koji u ovom javnom preduzeću obavljaju poslove komunalnih radnika, vozača, rukovaoca građevinskim mašinama, građevinskih radnika je 108. Od ukupnog broja angažovanih ugovor na tri mjeseca ima šest radnika, a 15 radnika ima ugovor na četiri mjeseca, dok ostatak od 87 radnika ima ugovore na jednu godinu.

Od ukupnog broja angažovanih radnika na određeno vrijeme, također su radnici potrebni za optimalno funkcionisanje poslova unutar preduzeća. Na poslovima unutrašnje zaštite, higijeničar, referenti za uključivanje poslovnih i stambenih prostora, blagajnik-finansijki knjigovođa na naplatnim centrima, referent za dužničko-povjerilačke poslove, saradnik za administrativno-pravne poslove, a do sada zbog smjene Vlade Kantona Sarajevo dva puta se poništavaju objavljeni i provedeni konkursi za poziciju šefa službe finansijsko-knjigovodstvenih poslova i stručnog saradnika za zastupanje, ističe Hošić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79