Dokad će dijelovi BiH biti bez mobilne mreže: Paraglajdist visio na drvetu, nije bilo signala da zove pomoć

Građani pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine, posebno rubnih, i dalje imaju problem sa pokrivenošću mobilnom mrežom, što izaziva nezadovoljstvo jer plaćaju usluge telekoma, ali posebno dolazi do izražaja u slučajevima kada im je potrebna pomoć.

O ovome svjedoči i Ermin Lipović, načelnik Gorske službe spašavanja Bihać, koji ističe da im je ogroman problem nepokrivenost nekih predjela mobilnom mrežom.

– Više puta smo se susreli s tim problemom, posebno u pograničnom pojasu. Prošle godine smo imali četiri migranta životno ugrožena. Oni su se javljali preko broja 112 i dobili su Hrvatsku, pa onda ni Hrvatska kasnije nije mogla stupiti s njima u kontakt, a nismo ni mi jer su bili u romingu. Sutradan smo ih našli, a našli bismo ih brže da je bilo mreže. Imali smo i slučaj sa paraglajderom. Čovjek je pao negdje na granici, nije bilo mobilne mreže, a visio je na drvetu. Uspio je preko radiouređaja stupiti u kontakt sa Hrvatskom. A moglo se desiti da nije sa sobom imao radiouređaj. I šta bi onda? Našli smo ga uz pomoć radioamatera i spasili – ispričao nam je Lipović.

I građani iz, naprimjer, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Bužima, Bosanske Otoke… žale se da često nemaju signal, dok se on gubi i uz neke magistralne ceste pa se postavlja pitanje kako dozvati pomoć u slučaju udesa.

Koji su sve dijelovi BiH “nepokriveni” i zašto, te kada će svi građani imati signal u svim dijelovima naše zemlje, pitali smo telekom operatere u našoj zemlji i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK).

Iz BH Telecoma su naveli da pokrivaju 99 posto stanovništva na 85 posto teritorije za 2G mrežu, 96 posto stanovništva na 66 posto ukupne teritorije za 3G mrežu, te 91 posto stanovništva na 42 posto ukupne teritorije za 4G mrežu.

– Iako je reljef Bosne i Hercegovine izrazito nepovoljan za prostiranje radiovalova (zahtijeva veliki broj baznih stanica), ostvareno pokrivanje mobilne mreže BH Telecoma je znatno iznad procenta definisanog uvjetima dozvole RAK-a, ali i pored toga BH Telecom nastoji povećati broj baznih stanica kao i propusnost podataka kako bi se približio stanju totalne pokrivenosti teritorije i stanovništva – odgovorili su.

Kazali su da signalom 2G i 3G mobilne mreže BH Telecoma trenutno nisu pokrivena nepristupačna područja na kojima vrlo rijetko ili nikako obitavaju ljudi i do kojih nema ni drugih vidova infrastrukture neophodnih za funkcionisanje baznih stanica, poput pristupnog puta i struje.

– Da bi se projekti na izgradnji mobilne mreže provodili brže i efikasnije, neophodno je snažnije razumijevanje značaja mobilnih komunikacija i stvarna podrška prvenstveno lokalnih zajednica, te drugih institucija na nivou BiH u smislu bržeg izdavanja saglasnosti i dozvola za izgradnju. Najizraženiji ograničavajući element je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nad objektima i zemljištem te ispunjenje zahtjeva lokalnih zajednica koji znatno produžavaju ili totalno onemogućavaju legalnu izgradnju novih objekata telekomunikacione mreže – dodali su iz BH Telecoma.

Kada je u pitanju M:tel, naveli su da u 2G tehnologiji pokrivaju 90,1 posto teritorije i 98,61 posto stanovništva, a u 3G tehnologiji 78,9 posto teritorije i 96,71 posto stanovništva.

– Ukoliko se na pojedinim, konkretnim geografskim lokacijama uoči otežan saobraćaj u mobilnoj mreži, preporučujemo da informaciju o tome dostavite kompaniji M:tel – napisali su u odgovoru.

Iz HT Mostar još nismo dobili odgovore.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH napomenuli su da je za sva tri telekom operatera dozvolom dato pravo da instaliraju, stave u rad, koriste i održavaju mobilnu mrežu na području teritorije cijele Bosne i Hercegovine. Ustvrdili su i da su sva tri mobilna operatera dosegla 95 posto pokrivenosti puteva i stanovništva u BiH piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79