Doktor Đerlek najavio kad se očekuje najjači udar koronavirusa

“U naredne dve, najkasnije tri nedelje, očekujem najjači udar delta soja. Nažalost, mnogo jači nego što smo očekivali. Ne isključujem i mere koje se neće svideti građanima, smanjenje okupljanja i rada ugostiteljskih objekata, noćnih klubova.

Osnovni cilj nam je da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, a to nema cenu”, riječi su dr. Mirsada Đerleka, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Srbije.

U Srbiji je vakcinisano 51,7 posto punoljetnih i tu kao da se sa vakcinacijom stalo, brojka ne mrda. Upravo će njeno povećanje biti jedna od tema na narenoj sjednici kriznog štaba, mišljenja je dr- Đerlek, razmišljanja o tome kako doći do cilja i podstaći ljude da zaštite jedni druge, ali i sebe idu u više pravaca, piše Blic.rs.

“Razmišljamo i o lutriji i sličnim podsticajima, a uskoro ćemo znati i da li će to biti u kombinaciji s preporučenom vakcinacijom za određene kategorije, ali ne bih ništa da prejudiciram”, rekao je Đerlek i dodao da situacija sa vakcinisanim pacijentima postaje sve ozbiljnija.

Kaže i da se situacija pogoršava, da je veliki broj nevakcinisanih u bolnicama koji završavaju i na respiratorima, svakodnevno više od 15 ljudi gubi život, “moramo da reagujemo.”

Vakcinacija je sada preporuka, ali se razmišlja da za zdravstvene i prosvetne radnike postane obavezna.

“Jedno je jasno – država neće tolerisati pojedincima ako budemo u situaciji da nam delta soj i uopšte koronavirus još jače zapreti. Polazak dece u školu bila je tema broj jedan u ovom trenutku, a sledeći zadatak je povećanje broja vakcinisanih, bez čega nema kolektivnog imuniteta i bez čega samo produžavamo agoniju.

Siguran sam da ćemo naći način da to učinimo”, rekao je u intervjuu za beogradski list ministar zdravlja.

S druge strane ni u našoj državi nije bolja situacija, prijetnja od četvrtog vala je tu.

“Četvrti val korona virusa će biti ozbiljan. Delta soj je već prisutan. Ukoliko se ne vakcinišemo u što većem broju, imat ćemo mnogo teških stanja, pritisak na bolnice i veći broj smrtnih slučajeva”, upozorio je infektolog Bakir Nakaš piše RadioSarajevo.

Naveo je kako i dalje smatra da su nadležni krivi za to što građani BiH nisu dobili vakcine na vrijeme te da bi, da su stigle kada i u Evropi, do sada bilo vakcinisano oko 60 posto bh. građana. Poručio je građanima: Pripremite se psihički i fizički!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79