Doktor Drljević pojasnio: Četvrti val je počeo, evo šta je najvažnije

Ednan Drljević, šef Covid odjela Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu je kazao kako je u bolnici došlo do značajnog porasta broja pregleda i primljenih bolesnika.

“Više od 40 bolesnika ćemo imati preko vikenda. Od toga ima dosta koji su na visokim protocima kisika. Ima teških i kritičnih. U odnosu na prije tri sedmice kada smo imali ispod 10 bolesnika ukupno, ovo je značajan porast i mi očekujemo dalji porast”, kazao je.

Prema njegovim riječima, četvrti val korona virusa je počeo.

“Ovoliki svakodnevni porast novozaraženih, teško oboljelih i kritičnih, i porast smrtnih ishoda u čitavoj BiH, nam govori da je četvrti val počeo”, pojasnio je.

Smatra da je ključni razlog porasta broja novozaraženih usporen proces imunizacije.

“Ključne su dvije stvare, Ključno je i što se nismo pridržavali mjera koje su na snazi. Ako se ne pridržavamo neke mjere iznad 80 posto, onda nema smisla uvoditi neke nove mjere koje se neće primjenjivati”, kazao je.

Drljević smatra da djecu treba vratiti u klupe.

“Sadašnja situacija u ovom kantonu nije za neke drastične restriktivne mjere, ali bila su istraživanja u Hrvatskoj da dolazi do teških posljedica među osobama u pubertetu, odnosno srednjoškolcima. Dolazi do strašno teških anksioznih i depresivnih stanja jer su već preko godinu dana u nekoj samoizolaciji i pate. Da što više bude direktne nastave, da što više ta djeca budu u kolektivu”, istakao je za N1.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79